Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία: «Κατρακύλα» της δημοκρατίας στην Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία: «Κατρακύλα» της δημοκρατίας στην Ελλάδα

SHARE THIS

Έρευνα για τη δημοκρατία που κατρακυλά σε πολλά κράτη και πώς συνέβαλε σε αυτό η πανδημία δημοσίευσε το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια, ενώ υπάρχουν ειδικές αναφορές για την Ελλάδα.

Η διακυβερνητική οργάνωση Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια (IDEA) με έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα προειδοποιεί ότι μεγάλος αριθμός χωρών ολισθαίνει προς τον αυταρχισμό, ενώ ο αριθμός των εδραιωμένων δημοκρατιών που απειλούνται δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός όσο σήμερα.

Αναφορά γίνεται μάλιστα σε αρκετά σημεία για την Ελλάδα, τις ελευθερίες των πολιτών εν μέσω covid, αλλά ειδική μνεία γίνεται για την ισότητα των κοινωνικών ομάδων που μειώθηκε, την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία Τύπου, αλλά και για την άνιση χρηματοδότηση ΜΜΕ από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα τελευταία 10 χρόνια, οι πολιτικές ελευθερίες μειώθηκαν ιδιαίτερα στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ουκρανία. Η ελευθερία έκφρασης μειώθηκε στην Ισπανία και απειλείται στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβενία. Η Τσεχία έχει δει μια μείωση των καθαρών εκλογών και της Πορτογαλίας στα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι μειώσεις στην ακεραιότητα των μέσων ενημέρωσης αφορούν στην Κροατία, την Τσεχία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία, την Πολωνία και τη Σλοβενία. Η ισότητα των κοινωνικών ομάδων μειώθηκε στην Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβενία.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι άνιση κρατική χρηματοδότηση για στα ΜΜΕ εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Αυστρία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Πολωνία.

Ειδική αναφορά σε χώρες

Το Αφγανιστάν, στο οποίο οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο μετά την απόσυρση των διεθνών στρατευμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνιστά την πιο δραματική περίπτωση φέτος, ενώ το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ σηματοδοτεί την κατάρρευση μιας εύθραυστης δημοκρατίας. Μεταξύ των άλλων παραδειγμάτων αναφέρονται το Μαλί, στο οποίο έχουν γίνει δύο πραξικοπήματα από το 2020, και η Τυνησία, όπου ο πρόεδρος διέλυσε το κοινοβούλιο και ανέλαβε έκτακτες εξουσίες. Μεγάλες δημοκρατίες, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ είδαν τους προέδρους τους να αμφισβητούν την αξιοπιστία αποτελεσμάτων εκλογών, ενώ η Ινδία είδε τη δίωξη ομάδων ανθρώπων που επέκριναν κυβερνητικές πολιτικές.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Έκθεση εδώ

Exit mobile version