Κεφαλονιά: Κλειστό το Κέντρο Υγείας Σάμης λόγω υπερεξάντλησης του προσωπικού
KEFALONIAPRESS.GR
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεφαλονιά: Κλειστό το Κέντρο Υγείας Σάμης λόγω υπερεξάντλησης του προσωπικού

SHARE THIS

Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια δεν μερίμνησε για να βρεθεί λύση, συνεπώς το Κεντρο Υγείας παραμένει κλειστό.

Την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν εγκαταλειφθεί οι δημόσιες δομές Υγείας της χώρας αποτυπώνει η είδηση ότι το Κέντρο Υγείας της Σάμης στην Κεφαλονιά παραμένει σήμερα κλειστό λόγω της υπερεξάντλησης του προσωπικού.

Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια δεν μερίμνησε για να βρεθεί λύση, συνεπώς το Κεντρο Υγείας παραμένει κλειστό.

Ο Κωστακιώτης Ανδρέας αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας είχε καταγγείλει τις άθλιες και υπερενταντικές συνθήκες εργασίας των γιατρών στο Κέντρο Υγείας Σάμης.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στα social media, ο κ. Κωστακιώτης το απόγευμα της Πέμπτης (31/08) κατήγγειλε την εξάντληση του προσωπικού και την αδιαφορία της Πολιτείας να προστατεύσει την Δημόσια Υγεία.

Όπως αναφέρει, ο γενικός ιατρός, ο οποίος πραγματοποιεί 17-18 εφημερίες (!) τον μήνα για περισσότερους από 6 μήνες αδυνατεί να καλύψει αυτές τις δυο ημέρες (1 και 2 Σεπτέμβρη), καθώς έχει πραγματοποιήσει ήδη 6 εφημερίες την τελευταία εβδομάδα!

Η καταγγελία του γιατρού

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ΏΡΑ ΜΗΔΕΝ όσο αφορά την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σάμης στην Κεφαλονιά. Μετά από δεκαετίες αδιάλειπτης λειτουργίας, το κέντρο υγείας ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό (αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ώρες).

Αιτία για αυτό είναι το ότι ο συνάδελφος, γενικός ιατρός, ο οποίος πραγματοποιεί 17-18 εφημερίες! τον μήνα για περισσότερους από 6 μήνες (καθώς υπάρχουν μόνο 3 ειδικοί ιατροί οι οποίοι εργάζονται ήδη πέρα από το κανονικό, ο ένας σε δύο υγειονομικές δομές του νησιού) αδυνατεί να καλύψει αυτές τις δυο ημέρες (1 και 2 Σεπτέμβρη), καθώς έχει πραγματοποιήσει ήδη 6 εφημερίες την τελευταία εβδομάδα!!

Το ζήτημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια και οι αρμόδιοι έχουν ενημερωθεί εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα για το κενό στο πρόγραμμα, χωρίς να κάνουν την παραμικρή κίνηση.

Δεν πάνε εξάλλου περισσότεροι από 2 μήνες από όταν οι αγροτικοί ιατροί του κέντρου υγείας δημοσιεύσαμε εκτενή ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση διάλυσης που παρουσιάζει η δημόσια υγεία στο νησί.

Να πούμε στο εδώ και τώρα πως αν το Κέντρο Υγείας, που καλύπτει την μισή Κεφαλονιά, παραμείνει κλειστό, τότε τυχόν απώλεια ζωής ή βλάβη στην υγεία οποιουδήποτε κατοίκου στην επικράτεια που καλύπτει το κέντρο υγείας Σάμης θα πρέπει να θεωρηθεί κρατικό έγκλημα. Οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι γνωστοί: είναι το κράτος και η διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και για ό,τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα. Αυτοί είναι που ευθύνονται για το οτί ο κόσμος θα συναντάει κλειστή πόρτα σε δημόσια δομή υγείας, αυτοί είναι που έχουν βαμμένα τα χέρια τους με αίμα.

Είναι προφανές ότι ο μοναδικός λόγος που μένει όρθια ακόμα η δημόσια υγεία είναι η αυτοθυσία των εργαζομένων και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουμε όλοι προκειμένου να μείνουν ανοικτές οι δομές και να παρέχουμε βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη και ιδίως σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν πουθενά αλλού παρά μόνο στο Ε.Σ.Υ, στην πλειοψηφία δηλαδή της κοινωνίας που στενάζει από τη φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Ο,τι συμβεί λοιπόν είναι γνωστό και οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες. Το σχέδιο για διάλυση της δημόσιας υγείας και για κλείσιμο των κέντρων υγείας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν γίνει κτήμα όλων ότι το ζήτημα της υγείας δεν είναι μόνο ζήτημα των υγειονομικών αλλά αφορά όλη την κοινωνία. Και αν το καταλάβουμε αυτό θα πρέπει να βγούμε μπροστά και να βάλουμε φρένο σε αυτήν την κατάσταση με κάθε τρόπο. Ας μην ξεχνάμε ότι τον τελικό λόγο για όλα τον έχει πάντα ο λαός.

Η ανάρτηση του γιατρού: 

Exit mobile version