Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο: Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο: Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά

SHARE THIS

Η εντολή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε απάντηση του μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά αεροσκάφη

Ακόμη μία απόδειξη της αυξημένης έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, μετά τις προκλητικές υπερπτήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά ως ένα ακόμη μέτρο αποτροπής κατά της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Ακόμη, η εντολή δεν είναι μόνο για παρακολούθηση των αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά τα ραντάρ θα τα εγκλωβίζουν και θα τα «κλειδώνουν», κάτι που θα φαίνεται και στα ραντάρ των τουρκικών αεροσκαφών, όπως αναφέρεται στις σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των κλιμακούμενων μέτρων που λαμβάνει η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα, μετά και το χθεσινό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόξενο της Τουρκίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, νέο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα πραγματοποίησε σήμερα ο γ.γ. του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, μετά από εντολή του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια.

Το διάβημα πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο κ. Δεμίρης τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο γ.γ. πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, αυτές οι ενέργειες δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης αυτού του κλίματος. Τέλος, υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Exit mobile version