Κοιμηθείτε ήσυχοι: Από εδώ κι εμπρός θα μπορούμε να δουλεύουμε και 16ωρα (;)
EUROKINISSI ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοιμηθείτε ήσυχοι: Από εδώ κι εμπρός θα μπορούμε να δουλεύουμε και 16ωρα (;)

SHARE THIS

Ένας εργαζόμενους που για να τα βγάλει πέρα θα δουλεύει 16 ώρες, δεν είναι «ελεύθερος» να επιλέξει, φτωχός σε ανάγκη είναι!    

Ως ρυθμίσεις που «μπορεί να μην αρέσουν ιδιαίτερα στους ανθρώπους της Αριστεράς, αλλά σε κάθε περίπτωση για την αγορά εργασίας είναι κάτι πάρα πολύ ωραίο» παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης την πρόθεση της Κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο που θεσπίζει τη «δυνατότητα» ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες.και όπως είπε ο ίδιος, «να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες»!

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην επιλογή της Κυβέρνησης λες και επρόκειτο για κάποιο ακανθώδες ζήτημα που άφηνε ξάγρυπνους τις νύχτες τους εργαζόμενους, οι οποίοι αγωνιούσαν αν τελικά θα τους δοθεί η δυνατότητα να δουλεύουν 16 ώρες σε πολλαπλούς εργοδότες.

Χαρακτηριστικά, είπε: «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του». Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πρόκειται για δυο 8ωρα την ίδια ημέρα, δηλαδή 16 ώρες, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε σε χαλαρό ύφος: «αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δε γίνεται».

Σε μία χώρα που η ακρίβεια αφαιμάσσει διαρκώς το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, που πεθαίνουν εργάτες στη μάχη με το μεροκάματο σε συνθήκες καύσωνα, που η εργοδοτική αυθαιρεσία αποτελεί μία οδυνηρή καθημερινότητα στην οποία συχνά η Πολιτεία κλείνει τα μάτια και που λαϊκές κατοικίες βγαίνουν σε πλειστηριασμό, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να φέρει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο θα νομιμοποιείται η περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας.

Κι αυτό προωθείται ως δήθεν «εθελοντικό» καθώς όπως είπε ο Υπουργός, ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει 16 ώρες τη μέρα «αν το επιθυμεί, καθώς είναι δική του απόφαση». Ο Άδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε Οδηγία της ΕΕ την οποία όπως είπε ενσωματώνει το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνει.

Το κράτος δεν μπορεί να επικαλείται την «ελευθερία» της επιλογής του εργαζομένου. Το κράτος οφείλει να προασπίζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Ένας εργαζόμενους που για να τα βγάλει πέρα θα δουλεύει 16 ώρες, δεν είναι «ελεύθερος» να επιλέξει, φτωχός σε ανάγκη είναι.

Σοβαρό κράτος, είναι αυτό που εγγυάται στον εργαζόμενο ότι ο μισθός του για τις 8 ώρες της εργασίας του θα μπορέσει να του εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή και αξιοβίωτη ζωή, όχι να νομοθετεί για να κάνει λάστιχο τις ώρες δουλειάς του, διαταράσσοντας πλήρως την οικογενειακή και προσωπική ζωή του εργαζομένου.

H θολή διευκρινιστική δήλωση Υπουργού μετά τις αντιδράσεις & τι μπορεί να σημαίνει

Μετά τις αντιδράσεις και το κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, η οποία προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.

Ο Υπουργός μέσω της δήλωσής του, δεν διορθώνει όσα ανέφερε το πρωί περί δυνατότητας εργαζομένων να δουλεύουν δύο οκτάωρα την ίδια μέρα σε πολλαπλούς εργοδότες, παρά μόνο επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να ισχύει ότι «η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών».

Ολόκληρη η δήλωσή του: «Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Βέβαια, είναι αδύνατον να ισχύουν και οι δύο του δηλώσεις, οπότε ίσως έχει έρθει η ώρα να επιλέξει: Είτε δύο 8ωρα εργασίας την ίδια μέρα -όπως απάντησε ο ίδιος το πρωί σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ- είτε 11ωρη ανάπαυση. Και τα δύο, δεν γίνεται να ισχύουν.

Ο Υπουργός οφείλει είτε να ανακαλέσει όσα είπε το πρωί, είτε να δώσει σαφείς εξηγήσεις για αυτήν την τελευταία, θολά διατυπωμένη, δήλωση.

Exit mobile version