Κόκκινα φορέματα για να θυμίζουν τα θύματα γυναικοκτονιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόκκινα φορέματα για να θυμίζουν τα θύματα γυναικοκτονιών

SHARE THIS

Τα φορέματα ανήκουν σε αυτόχθονες του Καναδά, που εξαφανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν, σε μια κοινωνία που αγνοεί συστηματικά τα υψηλά ποσοστά βίας

Έξω από το Touchstones Museum of Art and History, μέχρι τις 2 Μαίου στον κήπο και στον χώρο κοντά στο Δημαρχείο της πόλης Νέλσον στον Καναδά, οι περαστικοί θα βλέπουν κόκκινα φουστάνια που κρεμασμένα από κλαδιά δέντρων ανεμίζουν με κάθε φύσημα του αέρα. Μερικά από τα κόκκινα φορέματα είναι επίσημα, άλλα φορεμένα, άλλα νεανικά, άλλα μεγαλύτερων γυναικών.

Τα φορέματα ανήκουν σε αυτόχθονες του Καναδά, που εξαφανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν, σε μια κοινωνία που αγνοεί συστηματικά τα υψηλά ποσοστά βίας μεταξύ αυτόχθονων, τα οποία και ξεπερνούν οποιαδήποτε άλλη πολιτισμική ομάδα στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τζέιμι Μπλακ, μια επιστήμονας και καλλιτέχνιδα με τα κόκκινα φουστάνια (REDRESS), θέλησε να τιμήσει τα θύματα αυτής της βίας, καθώς η ίδια εστιάζει στα ζητήματα που αφορούν τον φεμινισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα στους αυτόχθονες και την κοινωνία του Καναδά.

Μέσα από το έργο της, θέλει να δώσει λόγο στα κινήματα που μάχονται για την προστασία των γυναικών, εστιάζοντας σε αγνοούμενες ή δολοφονημένες γυναίκες και κορίτσια (MMIWG).

«Οι ιθαγενείς γυναίκες είναι η καρδιά των πολιτισμών και των κοινοτήτων μας στο Turtle Island. Για χιλιάδες χρόνια οι γυναίκες βρίσκονταν στο κέντρο του κύκλου, δημιουργώντας ισορροπία και αρμονία στις κοινότητές μας» λέει η Τζέιμι Μπλακ.

Οι γυναίκες που εξαφανίζονται, αγνοούνται ή έχουν δολοφονηθεί είναι χιλιάδες και τα στοιχεία κάνουν σαφή την τραγικότητα της κατάστασης. Στις ΗΠΑ η ανθρωποκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ιθαγενών γυναικών ηλικίας 10 ως 24 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας. Παράλληλα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως οι ιθαγενείς είναι θύματα δολοφονίας 10 φορές πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Στον Καναδά, οι ιθαγενείς γυναίκες έχουν επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να δολοφονηθούν από serial killers.

Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα του συστημικού ρατσισμού και η Μπλακ ελπίζει ότι με το έργο της θα δώσει σε αυτές τις αυτόχθονες γυναίκες φωνή, ενώ ενημερώνει και άλλους που μπορεί να μη γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Exit mobile version