Κορυφώνεται σήμερα ο αγώνας φοιτητών – εκπαιδευτικών ενάντια στον νόμο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορυφώνεται σήμερα ο αγώνας φοιτητών – εκπαιδευτικών ενάντια στον νόμο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη

SHARE THIS

Κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών με την πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα

Μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την Παιδεία, σήμερα, συνεχίζονται και κορυφώνονται οι δράσεις, με φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια τα οποία έχουν συγκληθεί σε πολλές πόλεις της χώρας.

Σήμερα, Πέμπτη 15 Απριλίου, όπως δημοσιεύει το Alfavita, το ραντεβού στην Αθήνα έχει δοθεί για τις 13.00, στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου την ίδια ώρα. Αντίστοιχα καλέσματα υπάρχουν και σε άλλες πόλεις όπως Ρέθυμνο, Καβάλα, Γιάννενα κ.α.

Στηρίζουν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ

Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν και οι δύο μεγάλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) κηρύσσοντας για σήμερα διευκολυντικές στάσεις εργασίας καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ , σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικεί να ληφθούν τώρα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων:

Συνεχίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας για να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως που θεσπίζει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οδηγεί σε δραματικές περικοπές χιλιάδων εισακτέων στα ΑΕΙ, προχωρά σε διαγραφές φοιτητών και επιβάλλει την πανεπιστημιακή αστυνομία.

  • Με τους αγώνες μας υπερασπίζουμε το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο!
  • Όλοι στους δρόμους και στις συγκεντρώσεις!
  • Στην Αθήνα η ΟΛΜΕ καλεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στη 1.00μμ
  • Κηρύσσουμε 2ωρη στάση εργασίας 12.00 – 14.00 για τη συμμετοχή των συναδέλφων στις πόλεις που θα γίνουν συγκεντρώσεις!

Αλλά και η ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις με αίτημα την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων. Παράλληλα, συμμετέχει στη κινητοποίηση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Α΄ Αθήνας τη Δευτέρα 19/4 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Πρωτοστατούν οι φοιτητές

Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν οι φοιτητές, οι οποίοι, τις προηγούμενες ημέρες προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις διοικητικών κτιρίων των Πανεπιστημίων τους (ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πατρών και Πειραιά) απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη, που προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στα ΑΕΙ, ενώ αντιδρούν στην θέσπιση της ελάχιστης εισαγωγής για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν μετά από έναν ολόκληρο χρόνο οι σχολές με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να συνεχιστούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών.

Συρίγος: «Επαναστατική γυμναστική»

Για «επαναστατική γυμναστική» έκανε λόγο ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος αναφερόμενος στις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

«Υπήρξε μια επαναστατική γυμναστική τις τελευταίες μέρες, η οποία ξεκίνησε από το Μετσόβιο και συνεχίστηκε στο Αριστοτέλειο, μετά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπως και στο πανεπιστήμιο Πειραιώς. Μια μικρή ομάδα ατόμων, κάποιοι από αυτούς μπορεί να ήταν φοιτητές και κάποιοι μπορεί να μην ήταν, οι οποίοι απέκλεισαν την πρόσβαση στα ιδρύματα. Είχαμε και καταλήψεις, στο Μετσόβιο πρέπει να έχουν γίνει κάποιες ζημιές. Αυτό γίνεται για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια».

«Είναι καθαρά επαναστατική γυμναστική αυτή. Δεν υπάρχουν φοιτητές μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και μάλιστα σε κάποια από τα ιδρύματα που έχουν καταληφθεί δεν πρόκειται να μπει πανεπιστημιακή αστυνομία. Είναι επαναστατική γυμναστική για να κρατιόμαστε σε εγρήγορση» πρόσθεσε.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα μπουν μέσα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021. Θα προσληφθούν, θα εκπαιδευτούν και μετά θα μπουν», επισήμανε.

Exit mobile version