Κορονοϊό και ναρκωτικά «έδειξαν» τα λύματα της Αττικής για τις γιορτές
EUROKINISSI / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊό και ναρκωτικά «έδειξαν» τα λύματα της Αττικής για τις γιορτές

SHARE THIS

«Τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορονοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών»

Έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης και των ιώσεων αλλά και αύξηση χρήσης διεγερτικών, «δείχνουν» τα λύματα.

Τα στοιχεία που προέκυψαν αποκαλύπτουν μεγάλη αύξηση ιδίως στην περιφέρεια της Αττικής, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, να τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ πως «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορονοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιού. Οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο».

«Προφανώς το υλικό φορτίο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό».
Διευκρίνισε δε ότι η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85-90% σε αυτούς τους ιούς και αυτό σημαίνει ότι «τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο», πρόσθεσε.

Διπλασιάστηκε η χρήση κοκαΐνης τις γιορτές

Ο Ν. Θωμαΐδης εστίασε την προσοχή του και σε ένα άλλο στοιχείο που βρέθηκε στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής: Την αύξηση των ναρκωτικών ουσιών που παρατηρείται τις μέρες των εορτών.

Ειδικότερα, για την κοκαΐνη, τόνισε ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό.

«Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση».

Εκτίμησε, τέλος, ότι «η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λήμματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο».

Exit mobile version