Κορονοϊός: 700.000 παιδιά απειλούνται με πείνα και η Μαφία καραδοκεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: 700.000 παιδιά απειλούνται με πείνα και η Μαφία καραδοκεί

SHARE THIS

Ο κορονοϊός και η οικονομική κρίση που τον συνοδεύει, προκαλούν αλυσιδωτές δυσμενείς συνέπειες για τα εργατικά στρώματα, με την Ιταλία να είναι μια από τις πρώτες χώρες-θύματα αυτής της εξέλιξης.

Σύμφωνα με την Coldiretti, τη μεγαλύτερη αγροτική οργάνωση της χώρας περίπου 700.000 παιδιά στην Ιταλία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια σε τρόφιμα λόγω της υγειονομικής κρίσης που επηρέασε τις οικογένειές τους αλλά και του κλεισίματος των σχολείων και των σχολικών κυλικείων.

 «Η κρίσιμη κατάσταση που συνδέεται με την πανδημία επιδεινώθηκε για πολλές οικογένειες λόγω του κλεισίματος των σχολείων όπου τα κυλικεία ήταν μια ευκαιρία για πολλούς γονείς να διασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα ζεστό γεύμα», προσθέτει το αγροτικό συνδικάτο.

Στην κατηγορία των «νεόπτωχων» πολιτών είναι «οικογένειες εργαζομένων που έχουν χάσει την εποχική εργασία τους, οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων ή τεχνίτες που αναγκάστηκαν να κλείσουν, εργαζόμενοι στη “μαύρη οικονομία” που δεν δικαιούνται ειδικά επιδόματα ή βοήθεια από το κράτος και δεν έχουν χρήματα στην άκρη, καθώς και πολλοί προσωρινά ή περιστασιακά εργαζόμενοι», αναφέρει η οργάνωση.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι στον νότο, με το 20% των φτωχών να βρίσκονται στην Καμπανία, το 14% στην Καλαβρία και το 11% στη Σικελία, ενώ η Coldiretti καταγράφει τον Απρίλιο αύξηση των τιμών καταναλωτή στα φρούτα (+8,4%), τα λαχανικά (+5%), στο γάλα (+4,1%) ή ακόμη στα αλλαντικά (+3,4%) .

Η σκοτεινή επικοινωνιακή πολιτική της Ιταλικής Μαφίας

Όπως αναφέρει ο Guardian η Μαφία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση εκκινώντας μία ευρείας κλίμακας επικοινωνιακή εκστρατεία, με  τα μέλη να διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε οικογένειες που απειλούνται με την απώλεια της αξιοπρέπειας τους και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μάλιστα, συχνά πιέζουν καταστήματα να τους δώσουν δωρεάν τα προϊόντα τους.Έτσι, ο κορονοϊός εξελίχθηκε σε αφορμή εδραίωσης της κοινωνικής επιρροής τους στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Νικόλα Γκρατέρι, επικεφαλής της εισαγγελίας του Καταντζάρο και ειδικευμένο ανακριτής στον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος, προειδοποιούσε εδώ και καιρό: «Εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στην μαύρη οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα εισόδημα για περισσότερο από ένα μήνα και δεν έχουν ιδέα πότε θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη δουλειά. Η κυβέρνηση εκδίδει τα λεγόμενα κουπόνια αγορών για την υποστήριξη των ανθρώπων. Εάν το κράτος δεν παρέμβει σύντομα για να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες, η Μαφία θα τους παρέχει τις υπηρεσίες της, επιβάλλοντας τον έλεγχό της στη ζωή τους».

Είναι προφανές, ότι ο κορονοϊός και η όξυνση των ανισοτήτων και της φτώχειας, που πρόκειται να φέρει, δημιουργούν πεδίο δράσης για το οργανωμένο έγκλημα και την εκμετάλλευση. Όσο οι κυβερνήσεις δεν πασχίζουν για λύσεις κοινωνικά βιώσιμες και αλληλέγγυες στα καταπιεσμένα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, θα βιώσουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες και επονείδιστες για τον άνθρωπο.

Στοιχεία από: solidaritymit

Exit mobile version