Κορονοϊός: Αναμενόμενη η κυριαρχία της Όμικρον – Πέμπτο κύμα το Φεβρουάριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Αναμενόμενη η κυριαρχία της Όμικρον – Πέμπτο κύμα το Φεβρουάριο

SHARE THIS

«Σχεδόν σίγουρο ότι και η Όμικρον θα έρθει στην Ελλάδα και θα επεκταθεί. Οπότε σίγουρα το επόμενο κύμα, που αναμένεται Φεβρουάριο-Μάρτιο, θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά»

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικολογίας του ΕΚΠΑ Ηρακλής Τσαγκάρης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι παραμένουμε μεν σε ένα υψηλό σημείο με πίεση στο σύστημα Υγείας και το επόμενο δεκαπενθήμερο, αλλά οι δείκτες παρουσιάζουν καθήλωση των αυξητικών τάσεων.

Αναμενόμενη η κυριαρχία της Όμικρον

Ο κ. Τσαγκάρης σε ότι αφορά την μετάλλαξη Όμικρον ανέφερε ότι προς το παρόν η διείσδυση της στη χώρα μας είναι σχετικά μικρή ποσοτικά αν και η κυριαρχία της είναι αναμενόμενη. Μέχρι σήμερα η κλινική εικόνα που παρουσιάζει είναι χαμηλότερη σε νοσηρότητα από την Δέλτα και τις άλλες μεταλλάξεις. Ο κ. Τσαγκάρης εκτίμησε ότι θα ξεπεράσουμε τις 20.000 θανάτους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε ότι από τις αναλύσεις των λυμάτων επιβεβαιώνεται η «ύφεση» που παρουσιάζεται και αυτή την εβδομάδα ωστόσο το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει σε υψηλό επίπεδο που συνεπάγεται αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 900 και 1200 κρουσμάτων αναλόγως και με τα τεστ που γίνονται. Ωστόσο καμία εικόνα μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει προσδοκίες για συνέχιση της ύφεσης τον Ιανουάριο και αναμένεται επόμενο κύμα τον Φεβρουάριο -Μάρτιο που όμως εκτιμάται ότι θα είναι ηπιότερο.

Θα δούμε αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική

«Στις αναλύσεις των λυμάτων φαίνεται ύφεση, όπως αυτή που φαίνεται στα κρούσματα, αυτή την εβδομάδα, θα δούμε πώς θα κλείσει αυτή η εβδομάδα … Ωστόσο στην Αττική το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Αυτό αντανακλά περίπου στο 30% των κρουσμάτων πανελληνίως, αυτή τη στιγμή. Στην αρχή του τέταρτου κύματος, είχαμε ξεκινήσει από το 18% … Το επόμενο διάστημα, μπορεί να υπάρχουν έστω αργές τάσεις μείωσης, αλλά θα δούμε αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική, μεταξύ 900 και 1.200 ανάλογα με τα τεστ που γίνονται … Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει κόσμος στο νοσοκομείο και θα υπάρχει σχετική πίεση στην Αττική», όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης.

«Δεν θα έχουμε τον Ιανουάριο τέτοια εικόνα που να μας επιτρέπει να πούμε ότι δεν θα υπάρξει στη συνέχεια κανένα νέο κύμα», συνέχισε ο ίδιος, «είναι σχεδόν σίγουρο ότι και η Όμικρον θα έρθει στην Ελλάδα και θα επεκταθεί. Οπότε σίγουρα το επόμενο κύμα, που αναμένεται Φεβρουάριο-Μάρτιο, θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά».

«Γενικότερα, θεωρούμε ότι μετά τον Απρίλιο του 2022 θα υπάρξει μία σχετική ύφεση αυτής της εικόνας που αυτή τη στιγμή ζούμε … Είναι εντελώς φυσιολογικό να αναμένουμε ένα ακόμα κύμα, την στιγμή που έχουμε νέο, μεταδοτικότερο στέλεχος, γνωρίζοντας ότι η περίοδος Φεβρουαρίου – Μαρτίου θα είναι ένα ακόμα κύμα λοιμώξεων από κορωνοϊό».

Exit mobile version