Κορονοϊός: Διαφωνία Μόσιαλου-Τσιόδρα για την ανοσία της αγέλης
ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Διαφωνία Μόσιαλου-Τσιόδρα για την ανοσία της αγέλης

SHARE THIS

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, υιοθετεί τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τασσόμενος κατά της ανοσίας της αγέλης.
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει χωριστεί το τελευταίο διάστημα σε δύο «στρατόπεδα», λόγω της νέας φάσης στην οποία φαίνεται πως εισέρχεται η πανδημία: σε αυτούς που υποστηρίζουν το lockdown και σε αυτούς που δεν θεωρούν ότι μια νέα καραντίνα θα ήταν απαραίτητη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταχθεί υπέρ τη πρώτης άποψης, χαρακτηρίζοντας «ηθικά και επιστημονικά προβληματική» την ανοσία της αγέλης που υιοθέτησαν χώρες, όπως η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία.
Από την άλλη μεριά, ενδεικτικό είναι το άρθρο που υπέγραψαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο επιδημιολόγος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Λύτρας, όπου καλούν τον κόσμο να μη δαιμονοποιεί την ανοσία της αγέλης. Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, ο κύκλος της πανδημίας θα κλείσει με την ανοσία της αγέλης, η οποία θα επιτευχθεί με εμβολιασμό, έκθεση στον κοροναϊό ή συνδυασμό και των δύο.
Στην ανάρτητή του στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει τα παρακάτω:
«Η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική δεν αιτιολογείται ούτε επιστημονικά ούτε ηθικά, ως μηχανισμός απόκρισης σε μια πανδημία, και σίγουρα όχι για την πανδημία COVID-19.
Πρέπει
– να αποτρέψουμε τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων
– να προφυλάξουμε τους ευάλωτους
– να ενδυναμώσουμε και να επιμορφωσουμε τις κοινωνίες
– να βρούμε, να απομονώσουμε, να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε (τους φορείς)
– να ανιχνεύσουμε και να περιορίσουμε σε καραντίνα τις επαφές (των κρουσμάτων)».

Οι Sanofi/ Translate Bio ξεκινήσουν σύντομα δοκιμές εμβολίων σε ανθρώπους

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi και ο αμερικανικός όμιλος Translate Bio, πριν από το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες τις δοκιμές σε ανθρώπους για το υποψήφιο εμβόλιό τους κατά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Sanofi, τα προκλινικά αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου δείχνουν ότι το MRT5500 (σσ. το συγκεκριμένο υποψήφιο εμβόλιο) προκαλεί ευνοϊκή ανοσολογική αντίδραση στα ποντίκια και τα πρωτεύοντα, εκτός των ανθρώπων, ζώα, τονίζοντας ότι η ενέσιμη χορήγηση δύο δόσεων είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή συγκεντρώσεων εξουδετερωτικών αντισωμάτων σημαντικά υψηλότερων από αυτές που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Επίσης, το συγκεκριμένο υποψήφιο εμβόλιο έχει την ιδιαιτερότητα να είναι αγγελιοφόρο RNA, μια τεχνολογία που έχει στόχο να δίνει στο σώμα τις απαραίτητες γενετικές πληροφορίες για να ενεργοποιήσει ένα προστατευτικό δίχτυ κατά του ιού.
Διαβάστε ακόμα >> Πρόσβαση στο εμβόλιο για την πανδημία χωρίς εμπόδια πνευματικής ιδιοκτησίας

Exit mobile version