Κορονοϊός: Στο τραπέζι νέo καθολικό lockdown
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Στο τραπέζι νέo καθολικό lockdown

SHARE THIS

Φόβοι για επανάληψη της πορείας του Οκτώβρη και του Νοέμβρη. Εισήγηση για αυστηρότερα μέτρα ή σκληρό lockdown, και σκέψεις για λοκντάουν τύπου Μαρτίου 2020.

Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τους φόβους για επανάληψη της πορείας του Οκτώβρη και του Νοέμβρη να ενισχύονται. Εισήγηση για αυστηρότερα μέτρα ή σκληρό lockdown, εάν συνεχιστεί η αυξητική πορεία θα δώσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Σκέψεις για λοκντάουν τύπου Μαρτίου 2020.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μεσημέρι θα έχει σύσκεψη η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, μετά τη χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό, με τους ειδικούς να κρούουν από το πρωί ξανά τον κώδωνα του κινδύνου και την κυβέρνηση να μην μπορεί να αποκλείσει τίποτα, ακόμα και το ενδεχόμενο νέας καραντίνας, με ακόμα πιο σκληρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, οι επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα με το σενάριο του καθολικού λοκντάουν να βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο ίδιος σημείωσε πως «το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα» για να προσθέσει ότι αυτό σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο.

Επίσης, αυτή τη στιγμή, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενημερώνεται για την πορεία της πανδημίας από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Για την πιθανότητα επιβολής αυστηρότερων μέτρων ή και καθολικού lockdown μίλησε και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία.

«Δεν θα έχουμε το περιθώριο ημερών για να βλέπουμε πως θα εξελίσσονται τα πράγματα, θα πρέπει να τα προλαβαίνουμε εμείς» είπε σημειώνοντας πως «η ταχύτητα στην οποία χορεύει ο ιός δυναμώνει και τα βήματα “μπρος και πίσω” θα πρέπει να είναι ταχύτερα».

«Αυτό σημαίνει ότι την Παρασκευή θα πρέπει να κάνουμε βήμα προς τα πίσω. Οι δραστηριότητες που άνοιξαν πρόσφατα θα πρέπει να κλείσουν» είπε εξηγώντας ότι εάν υπάρξει αυξητική πορεία αναμενόμενη είναι η εισήγηση για αυστηρότερα μέτρα. «Εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων δραστηριότητες όπως τα σχολεία πρέπει να κλείσουν» πρόσθεσε.

Σήμερα οι λοιμωξιολόγοι αξιολογούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, την Παρασκευή η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφασίζει για την εισήγησή της προς την κυβέρνηση και «το υγειονομικά σωστό είναι να γίνει καθολικό lockdown, το θέμα είναι πόσο αντέχει κάτι τέτοιο η οικονομία και δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να το πούμε», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Προφανώς και είναι» στο τραπέζι η συζήτηση για καθολικό lockdown, επανέλαβε, «το θέμα όμως είναι πώς είναι άλλο να το λες και άλλο να γίνεται, το κατά πόσο είναι αυτά τα πράγματα ρεαλιστικά και ποιο είναι το κόστος απέναντι στο όφελος. Είναι μία απόφαση που θα πάρει η Πολιτεία … υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία και το αντιλαμβανόμαστε όλοι … αλλά το υγειονομικά σωστό είναι δύο πράγματα: η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και ο γρήγορος εμβολιασμός».

«Ήταν λογικό» κατά τον ίδιο «εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. Το στοίχημα τώρα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά, να μην διπλασιάζονται κάθε τρεις-τέσσερις ημέρες. Να μην έχουμε προβλήματα όπως αυτά στη Θεσσαλονίκη πριν τα Χριστούγεννα». Και όπως είπε ο κ. Βατόπουλος, το αν θα αποφύγει η Ελλάδα εκθετική αύξηση κρουσμάτων, εξαρτάται από το πόσο οι πολίτες θα κρατήσουν αποστάσεις, ώστε να μην μεταδίδεται ο κορωνοϊός από άνθρωπο σε άνθρωπο, από το πόσο έχουν διασπαρεί ήδη τα στελέχη-μεταλλάξεις του κορωνοϊού που φαίνεται ότι μεταδίδονται πιο γρήγορα, αλλά και από την ταχύτητα του εμβολιασμού που όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο ευκολότερα θα ξεπεραστεί η κρίση.

Exit mobile version