Κροπότκιν: Το έργο του αναρχικού πρίγκιπα «Προς τους Νέους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κροπότκιν: Το έργο του αναρχικού πρίγκιπα «Προς τους Νέους»

SHARE THIS

«...Ή θα πας με το μέρος των σοσιαλιστών και μαζί τους θα εργαστείς για την ολοκληρωτική καταστροφή του σημερινού κοινωνικού συστήματος».

«Εμείς όλοι που υποφέρουμε αποτελούμε ένα τεράστιο πλήθος που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει. Είμαστε σαν ωκεανός που μπορεί τα πάντα να σκεπάσει. Η θέληση μας λείπει, όταν θα αποκτήσουμε την θέληση μια στιγμή θα είναι αρκετή για να αποδοθεί δικαιοσύνη…»

Έτσι έκλεινε ο αναρχικός θεωρητικός Πιοτρ Κροπότκιν το 1880, το κείμενό του «Προς τους νέους».

Στην Ελλάδα το κείμενο δημοσιεύτηκε το 1886 και μεταφράστηκε για πρώτη φορά από τον Πλάτωνα Δρακούλη, δημοσιογράφο και επίσης «σοσιαλιστή». Η παρούσα μετάφραση προέρχεται από την έκδοση των «Μαρή – Κοροντζή» το 1944.

Το παράδειγμα που επικαλέστηκε

«Ένας άνθρωπος ενώ τριγύριζε μια μέρα στο Παρίσι κοντά σ’ ένα κρεοπωλείο αρπάζει ξαφνικά ένα μπιφτέκι και φεύγει. Τον πιάνουν, τον εξετάζουν και μαθαίνουν ότι είναι εργάτης χωρίς δουλειά, ότι αυτός και η οικογένειά του έχουν τέσσερις μέρες να φάνε. Παρακαλούν το χασάπη ν’ αφήσει αυτό τον άνθρωπο, μα εκείνος όμως θέλει τον θρίαμβο της δικαιοσύνης. Τον καταγγέλλει και ο δυστυχισμένος καταδικάζεται σ’ έξι μήνες φυλακή».

Συνεπώς, συμπέραινε, απευθυνόμενος στους νέους «ή θα υποχωρείς διαρκώς απέναντι στη συνείδησή σου και στο τέλος θα πεις: ‘Ας χαθεί όλη η ανθρωπότητα, φτάνει μονάχα εγώ να μπορώ να ‘χω όλες τις απολαύσεις μου και να τις χαίρομαι εφόσον ο κόσμος θα ‘ναι τόσο βλάκας ώστε να μ’ αφήνει απείραχτο’ ή θα πας με το μέρος των σοσιαλιστών και μαζί τους θα εργαστείς για την ολοκληρωτική καταστροφή του σημερινού κοινωνικού συστήματος».

*Ο Πιοτρ Κροπότκιν γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1842.

Exit mobile version