Λέσβος: Οργή και διαμαρτυρίες για το έθιμο της σφαγής του ταύρου
AP
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέσβος: Οργή και διαμαρτυρίες για το έθιμο της σφαγής του ταύρου

SHARE THIS

Περιφέρουν και σφάζουν τον ταύρο για να κρατήσουν το αίμα του σαν φυλαχτό

Παρά τις διαμαρτυρίες που χρόνο με τον χρόνο εντείνονται. Παρά τις εκκλήσεις πολιτών και φιλοζωικών οργανώσεων τόσο προς την Πολιτεία όσο και προς την Εκκλησία όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην κωμόπολη Αγία Παρασκευή της Λέσβου θα πραγαμτοποιηθεί αυτές τις ημέρες το λγόμενο «πανηγύρι του ταύρου» στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους. Πρόκειται για ένα σκοταδιστικό έθιμο που περιλαμβάνει την περιφορά, τη διαπόμπευση και τελικά τη θανάτωση ενός ταύρου.

Ο δημόσιος βασανισμός, η κακοποίηση και η θανάτωση του ζώου αποτελούν εδώ και χρόνια αντιπαράθεσης φιλοζωικών οργανώσεων με τις τοπικές αρχές που επιμένουν στην συνέχιση μιας λατρευτικής όπως την χαρακτηρίζουν παράδοσης.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των οργανώσεων έχουν καταφέρει ώστε τα τελευταία χρόνια ο ταύρος να μην σφάζεται σε δημόσια θέα στην πλατεία του χωριού αλλά μετά την περιφορά του να οδηγείται σε σφαγείο όπου και θανατώνεται με την ευλογία της Εκκλησίας και τη νομική κάλυψη της Πολιτείας που αναγνωρίζει τον λατρευτικό χαρακτήρα της σφαγής του ζώου. Παλαιότερα δε, μικροί και μεγάλοι έπαιρναν βαμβάκι που το βουτούσαν στο αίμα του ταύρου για φυλαχτό.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας:

“Τεράστιο πισωγύρισμα για τον πολιτισμό μας, και μάλιστα βάσει νόμου…4830/2021. Διαμαρτυρόμαστε έντονα, αποδοκιμάζουμε και εκφράζουμε τη μεγάλη απογοήτευσή μας για τη νομιμοποίηση μιας απαρχαιωμένης, παγανιστικής και μεσαιωνικού χαρακτήρα παράδοσης, που επιτρέπει τη διαπόμπευση και κακοποίηση ενός ζώου (ταύρου) , στη Λέσβο λίγο πριν τη θανάτωσή του. Ένας νέος Νόμος στη σύγχρονη προοδευτική Ελλάδα, καταργεί την προστασία των ζώων ως ήδη υπήρχε με τον προηγούμενο Νόμο Ν.4039/12, και επιτρέπει τη δημόσια διαπόμπευσή τους.
Ένας ταύρος με περικοκλάδες στο λαιμό εν μέσω οχλοβοής, μουσικών, και θορύβων στη Λέσβο, κάνει το γύρο στο πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής και προορίζεται για θυσία, μόνο και μόνο γιατί φέρνει χρήμα. Είναι μια παράδοση ντροπής, σκοταδισμού κατ’ ελάχιστον, οξύμωρο και γελοίο καθώς γίνεται και με τη συνοδεία κτηνιάτρου. Πρόκειται για καταφανή παραβίαση της ευζωίας ενός ζώου που πρόκειται αμέσως μετά να σφαγιαστεί, πρόκειται για καταφανή υποκρισία καθώς στον ίδιο Νόμο 4830/άρθρο 2 περιγράφονται ξεκάθαρα οι κανόνες ευζωίας όλων των ζώων.
Λυπούμαστε ιδιαίτερα που η κυβέρνηση εμμένει στη μίζερη εφαρμογή κάκιστων εθίμων και παραδόσεων που προσβάλουν το σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμό και την Κοινωνία μας, και δημιουργούν μία εκ νέου ολοκληρωτικά λανθασμένη και επικίνδυνη αντίληψη/νοοτροπία βίας και θυσιών, την ίδια στιγμή που γίνονται προσπάθειες προόδου στη χώρα μας.
Ζητάμε την άμεση τροποποίηση του Νόμου, την πραγματική προστασία των ζώων, την ξεκάθαρη απαγόρευση χρήσης / εκμετάλλευσης/ κακοποίησης συναισθανόμενων πλασμάτων προς χάριν διασκέδασης, πανηγυριών, εμπορικότητας, και συμφερόντων που εν τέλει οδηγούν στη σύγχυση αξιών και την καταβύθιση της χώρας μας”.

 

Exit mobile version