Μαγιορκίνης: «Περιμένουμε 5-10 βαριά περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα»
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαγιορκίνης: «Περιμένουμε 5-10 βαριά περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα»

SHARE THIS

«Yπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο-πολύ "ορφανά"».

Την εκτίμηση πως θα «περιμένουμε 5-10 βαριά περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα», έκανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που αναφέρθηκε και στην πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποίησε πως «περιμένουμε 5-10 βαριά περιστατικά στην Ελλάδα».

«Yπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο-πολύ “ορφανά”, κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μια εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά, οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα».

Εν συνεχεία, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ηπατίτιδα τα προηγούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία. […] Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό».

Αναμένεται έξαρση κορονοϊού το προσεχές διάστημα

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην πανδημία του κορονοϊού, εκτιμώντας πως δεν θα σημειωθεί έξαρση το προσεχές διάστημα.

Αναλυτικά, ο ίδιος τόνισε ως προς τις μάσκες στα σχολεία: «Είμαι υπέρ του να φύγουν οι μάσκες από τα σχολεία, συζητάμε ήδη αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμένα».

Όσον αφορά στην τέταρτη δόση του εμβολίου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι «είμαστε πολύ μακριά από μια τέτοια απόφαση», προσθέτοντας ότι, εάν τελικά αυτό χρειαστεί, θα είναι από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Exit mobile version