Μανωλάδα: Σε παράγκες χωρίς ύδρευση χιλιάδες μετανάστες εργάτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μανωλάδα: Σε παράγκες χωρίς ύδρευση χιλιάδες μετανάστες εργάτες

SHARE THIS

Οι συνθήκες διαβίωσης στους δύο καταυλισμούς, καταγράφονται για ακόμη μια φορά ως ιδιαιτέρως δυσχερείς.

Οι συνθήκες ζωής και εργασίας για χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα, παραμένουν άθλιες, με αυτοσχέδιες παράγκες, χωρίς δίκτυο ύδρευσης και χωρίς μέριμνα για τη συλλογή των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με το Μanolada Watch, οι συνθήκες διαβίωσης στους δύο καταυλισμούς, καταγράφονται για ακόμη μια φορά ως ιδιαιτέρως δυσχερείς. Στον έναν καταυλισμό παραμένουν οι αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου σε καθεμιά από τις οποίες μένουν μαζί από 10 έως 20 άνθρωποι. Στην έλλειψη δικτύου ύδρευσης του συγκεκριμένου καταυλισμού έρχεται να προστεθεί τώρα και το εξής: τον τελευταίο μήνα οι εργάτες γης αδυνατούν να προμηθευτούν νερό ακόμη και για τις μικρές πλαστικές δεξαμενές. Αυτό τους έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε βασικές τους ανάγκες ατομικής υγιεινής. Πολλοί αναγκάζονται να πηγαίνουν δίπλα στα λιγοστά σπίτια που ενοικιάζονται από άλλους εργάτες γης για να κάνουν ντουζ.

Ο άλλος καταυλισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα, μετά την πυρκαγιά του 2018, μετρούσε μέχρι την επίσκεψή τον Ιούλιο του 2020 14 καταλύματα, κατασκευασμένα από κόντρα-πλακέ. Τώρα πλέον ο καταυλισμός αυτός έχει διευρυνθεί περιμετρικά και το εσωτερικό του έχει πυκνώσει κατά πολύ, καθώς τα υποτυπώδη καταλύματα έχουν αυξηθεί, έχοντας στηθεί καινούρια με τσίγκους από αλουμίνιο και με νάιλον.

Και στους δύο καταυλισμούς συνεχίζει να ελλείπει οποιαδήποτε μέριμνα για τη συλλογή  αφενός των απορριμμάτων, που συγκεντρώνονται σε τεράστιες ποσότητες εντός των καταυλισμών, και αφετέρου των λυμάτων από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες.

Η συγκομιδή της φράουλας έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Αυτή είναι η περίοδος που μεγάλος αριθμός εργατών γης είναι συγκεντρωμένος στην περιοχή λόγω των αυξημένης ανάγκης εργασιών στις καλλιέργειες φράουλας. Οι ώρες που απασχολούνται καθημερινά είναι 7 ώρες και το ημερομίσθιό τους είναι 24 ευρώ.

Όγκος απορριμάτων δίπλα στα παραπήγματα | Generation 2.0 RED
Συγκεντρωμένα απορρίματα πίσω από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες | Generation 2.0 RED
Έξω από τον χώρο προσευχής | Generation 2.0 RED
Μέσα στον νέο καταυλισμό | Generation 2.0 RED
Απομεινάρια μιας από τις πλαστικές δεξαμενές όπου αποθηκεύουν το νερό στον πρώτο καταυλισμό | Generation 2.0 RED

Exit mobile version