Με απέλαση κινδυνεύει 40 χρόνια μετά Κούρδος, πολιτικός πρόσφυγας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με απέλαση κινδυνεύει 40 χρόνια μετά Κούρδος, πολιτικός πρόσφυγας

SHARE THIS

Ο 60χρονος Χαμίντ, ενώ έχει αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας, θεωρείται από το ελληνικό κράτος δημόσιος κίνδυνος και αν χάσει την προσφυγική του ιδιότητα θα απελαθεί στη χώρα που τον φυλάκισε και τον βασάνισε άγρια.

Με ανάκληση του καθεστώτος ασύλου και απέλαση απειλείται αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία, ο οποίος διαμένει στην Ελλάδα σχεδόν 40 χρόνια.

Μετά από περίπου 40 χρόνια στην Ελλάδα, ένας Κούρδος, αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας, από την Τουρκία κινδυνεύει με ανάκληση του ασύλου του. Παράλληλα μαζί με την οικογένειά του απειλούνται με απέλαση στη γειτονική χώρα. Ο ίδιος, είναι από τα ηγετικά στελέχη του PKK στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, ενώ φέρεται να θεωρείται σήμερα από το ελληνικό κράτος «δημόσιος κίνδυνος για την κοινωνία της χώρας».  Αν χάσει οριστικά την προσφυγική του ιδιότητα, θα κινδυνεύσει με απέλαση στην Τουρκία. Σημαντικό είναι να επισημανθεί πως στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στη γειτονική χώρα φυλακίστηκε και βασανίστηκε άγρια.

Ο λόγος για τον 60χρονο Χαμίντ με καταγωγή από την Ούρφα της νοτιοανατολικής Ανατολίας.  Έπειτα από 3,5 χρόνια σε φυλακές της Τουρκίας, στις 16 Σεπτεμβρίου 1984 στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε ότι χρήζει διεθνούς προστασίας. «Στις φυλακές στην Τουρκία είχαμε συλληφθεί την ίδια περίοδο 72 άτομα.  Ζωντανοί έμειναν μέσα στις φυλακές μόλις 42. Αφού φτάσαμε στην Ελλάδα για μεγάλη περίοδο μας κυνηγούσαν και εδώ οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες», διηγείται ο ίδιος σε καλά ελληνικά στον Κώστα Ζαφειρόπουλο και την «Εφ.Συν.».

Τα πρώτα του χρόνια στη χώρα

Τα πρώτα χρόνια του στη χώρα και μέχρι το 1994 εργάστηκε ως εκδότης του περιοδικού Kurdistan Report. Ήταν υπεύθυνος εξωτερικών θεμάτων στην Επιτροπή για το Κουρδιστάν μέχρι το 1986. Παράλληλα, ήταν εκπρόσωπος του κόμματος σε όλα τα Βαλκάνια μέχρι το 1990. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε «ηγετικό ρόλο στην οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Κουρδιστάν» μέχρι το 1999 και την υπόθεση Οτσαλάν.

Το 1997 παντρεύτηκε τη γυναίκα του Ε.Φ., με καταγωγή από το ιρακινό Κουρδιστάν. Απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, εκ των οποίων τα δύο είναι ενήλικα, φοιτητές ή απόφοιτοι ελληνικών Πανεπιστημίων. Πριν από δύο χρόνια απεβίωσε το 6,5 χρόνων κοριτσάκι τους από σπάνια ασθένεια. Επαγγελματικά, και ενώ διατηρούσε πάντα την πολιτική του στράτευση, ο Χαμίντ ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με το εμπόριο. Είχε ανοίξει καταστήματα με κινητά τηλέφωνα και υπηρεσίες ίντερνετ. Τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκε να αλλάξει εργασιακό χώρο και απασχολείται πλέον ως διερμηνέας τεσσάρων γλωσσών.

Στις 27/12/18 έγινε ανάκληση της προσφυγικής του ιδιότητας

Στις 27/12/18, με απόφαση του γενικού γραμματέα Συντονισμού, αρμόδιου για θέματα Αλλοδαπών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γίνεται ανάκληση της προσφυγικής του ιδιότητας. Παράλληλα αποφασίζεται η αφαίρεση της άδειας παραμονής του στη χώρα και όλων των ταξιδιωτικών του εγγράφων. Έπρεπε να παρουσιαστεί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για να δώσει κατάθεση σχετικά με την ανάκληση του ασύλου, λόγω ποινικού αδικήματος στο οποίο είχε εμπλακεί. Το 2017 είχε καταδικαστεί από το Εφετείο Κακουργημάτων Δυτικής Στερεάς για την πράξης της «απλής συνέργειας στην απόπειρα διευκόλυνσης μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών». Αυτό αφορούσε μια υπόθεση Κούρδων που είχαν συλληφθεί στο Μεσολόγγι το 2014, ενώ είχαν προορισμό την Ιταλία.

Βάσει αυτής της καταδικαστικής απόφασης, το ελληνικό κράτος τον θεωρεί σήμερα δημόσιο κίνδυνο. Παράλληλα του στερεί το δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Ο Χαμίντ ανησυχεί πλέον για τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά (18 και 23 χρόνων).  Δεν είναι πολιτογραφημένα ως Ελληνες, παρότι γεννήθηκαν στην Ελλάδα, μιλούν ελληνικά, φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία και Πανεπιστήμια και εργάζονται στη χώρα μας.

«Δε θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα», λέει το Προ.Πο

Ως προς τον ίδιο, που από τα βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές έχει ποσοστό αναπηρίας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Προ.Πο. «επειδή η δράση του στην Τουρκία ολοκληρώθηκε το 1984, και οι όποιες καταδίκες έχει εκεί έχουν παραγραφεί, κρίνεται ότι σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία δε θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα». Και όλα αυτά για έναν άνθρωπο που τον έχουν επί χρόνια στο στόχαστρό τους οι μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας. Ο Χαμίντ παρέμενε ενεργός στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα του PKK.

Αύριο το πρωί, ύστερα από αναβολές, εκδικάζεται το αίτημά προσφυγής του Χαμίντ κατά της απόφασης ανάκλησης του ασύλου του.

Exit mobile version