Μίκης Θεοδωράκης: Η ιστορική συναυλία μετά την πτώση της Χούντας (Videos)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Η ιστορική συναυλία μετά την πτώση της Χούντας (Videos)

SHARE THIS

Ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκη πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στη Χούντα και με την πτώση της Δικτατορίας γύρισε στην Ελλάδα και έδωσε δύο ιστορικές συναυλίες.

Η είδηση θανάτου του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη έχει βυθίσει τη χώρα στο πένθος και τη θλίψη.

Μουσική και πολιτική συμβάδιζαν στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στη Χούντα και 1974 με την πτώση της Δικτατορίας γύρισε στην Ελλάδα και έδωσε δύο ιστορικές συναυλίες.

Την 21η Απριλίου του 1967 περνάει στην παρανομία και απευθύνει την πρώτη έκκληση για αντίσταση κατά της Δικτατορίας στις 23 Απριλίου. Τον Μάιο του 1967 ιδρύει μαζί με άλλους την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της Δικτατορίας, το ΠΑΜ και εκλέγεται πρόεδρός του.

Συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1967. Ακολουθεί η φυλάκισή του στην οδό Μπουμπουλίνας, η απομόνωση, οι φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, το νοσοκομείο, η αποφυλάκιση και ο κατ’ οίκον περιορισμός, η εκτόπιση με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας, και τέλος το στρατόπεδο Ωρωπού. Πολλά από τα καινούργια έργα του καταφέρνει με διάφορους τρόπους να τα μεταβιβάσει στο εξωτερικό, όπου τραγουδιούνται από τη Μαρία Φαραντούρηκαι τη Μελίνα Μερκούρη.

Στον Ωρωπό η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται. Στο εξωτερικό ξεσηκώνεται θύελλα διαμαρτυριών. Προσωπικότητες, όπως οι Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Άρθουρ Μίλερ, Λώρενς Ολίβιε, Υβ Μοντάν και άλλοι, δημιουργούν επιτροπές για την απελευθέρωσή του. Τελικά, υπό την πίεση αυτή αποφυλακίζεται και ταξιδεύει στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1970. Στο εξωτερικό απευθύνει νέο κάλεσμα για την πτώση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το 1972 επισκέπτεται το Ισραήλ δίνοντας συναυλίες και συναντάται με τον Γιασέρ Αραφάτ, στον οποίο επιδίδει το μήνυμα της ισραηλινής κυβέρνησης και προσπαθεί να τον πείσει να αρχίσει συζητήσεις με την άλλη πλευρά.

Exit mobile version