«Μπλόκο» Ντογιάκου στην ΑΔΑΕ: Δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει για παρακολουθήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μπλόκο» Ντογιάκου στην ΑΔΑΕ: Δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει για παρακολουθήσεις

SHARE THIS

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ι. Ντογιάκου, με βάση τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν παρακολούθηση τους.

Μπλόκο βάζει στην ΑΔΑΕ για την ενημέρωση σχετικά με παρακολουθήσεις, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με 19σέλιδη γνωμοδότησή του, σύμφωνα με την οποία η Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην 19σελιδη γνωμοδότησή του ο Ι. Ντογιάκος επισημαίνει πως τριμελές Όργανο αποτελούμενο από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, έχει την αρμοδιότητα να ενημερώνει τον θιγόμενο πολίτη για το εάν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων του για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η γνωμοδότηση του επικεφαλής της Εισαγγελικής Αρχής προκλήθηκε μετά από αίτημα τηλεφωνικού παρόχου (ομίλου ΟΤΕ), μετά την επίσκεψη κλιμάκιου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ι. Ντογιάκου, με βάση τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Απειλές για ποινές φυλάκισης

Την αρμοδιότητα της ενημέρωσης έχει πλέον Τριμελές Οργανο από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και μόνο ο θιγόμενος πολίτης και ουδείς άλλος, πχ αρχηγός πολιτικού κόμματος η άλλος πολιτικός παράγοντας, μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, ο πρόσφατος νόμος έχει και αναδρομική ισχύ ενώ οι παραβάτες, ακόμη και μέλη της ΑΔΑΕ, κινδυνεύουν με ποινικές κυρώσεις, ποινές δηλ. που μπορεί να φτάσουν τα 10 χρόνια κάθειρξης.

Exit mobile version