Νέα μέτρα αναμένονται στη Βόρεια Ελλάδα πριν μπει ο χειμώνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα μέτρα αναμένονται στη Βόρεια Ελλάδα πριν μπει ο χειμώνας

SHARE THIS

«Από τέλη Αυγούστου στη ΜΕΘ ένας βγαίνει, άλλος μπαίνει» είπε ενδεικτικά ο Νίκος Καπραβέλος για την υγειονομική κατάσταση της Θεσσαλονίκης.

Επικίνδυνα «φλερτάρει» με νέα περιοριστικά μέτρα η Βόρεια Ελλάδα. Αύριο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αν. υπουργός, Μίνα Γκάγκα, θα μεταβούν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, με 341 κρούσματα σχεδόν «ισοφαρίζει» την Αττική (369).

Στη συνέχεια, το βράδυ της Τετάρτης θα επισκεφτούν την Κοζάνη, αλλά την Αλεξανδρούπολη.

Ενδεικτικά της κατάστασης στα νοσοκομεία είναι τα δεδομένα για τις νοσηλείες. Συγκεκριμένα, από τους 53 ασθενείς στην Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, οι 51 -δηλαδή το συντριπτικό ποσοστό του 96,2%- δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Συνολικά, στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, 248 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, με τους 202 (81,5%) να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ και οι 22 που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα οξυγόνου επίσης δεν έχουν εμβολιαστεί.

O διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος που χθες εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας ενόψει του χειμώνα και την πληρότητα στις ΜΕΘ, δήλωσε:

«Από τέλη Αυγούστου στη ΜΕΘ ένας βγαίνει, άλλος μπαίνει».

«Οι εξελίξεις θα είναι σαν ντόμινο. Αν δεν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς δεν θα μπορούμε σαν σύστημα υγείας να καλύψουμε τις ανάγκες» τόνισε επίσης και δεν απέκλεισε ακόμη και οριζόντια μέτρα αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση όσο θα μπαίνει ο χειμώνας, τον οποίο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, προέβλεψε ότι θα είναι «βαρύς». Όπως είπε, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης.

Exit mobile version