Νέα μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί για νυχτερινά κέντρα, μάσκες, γήπεδα και τηλεργασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί για νυχτερινά κέντρα, μάσκες, γήπεδα και τηλεργασία

SHARE THIS

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα, από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, πριν την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ολοκληρώνεται σε λίγη ώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων με νέα μέτρα να βρίσκονται στα τραπέζι των ειδικών, στους οποίους έριξε το μπαλάκι ο πρωθυπουργός για τη λήψη νέων μέτρων, αρνούμενος να αναλάβει ευθύνες ακόμη μία φορά.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής θα αποτιμήσουν την πορεία των μέτρων που λήφθηκαν πριν από λίγες ημέρες και εκτός απροόπτου αναμένεται να προτείνουν επιπλέον, πριν η κυβέρνηση αποφασίσει περιορισμούς και για τις 3 Ιανουαρίου και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα αφορά σε πρώτη φάση τη λήψη ήπιων μέτρων, πριν την Πρωτοχρονιά. Θα αφορούν τη χρήση μασκών (KN95) σε όλους τους κλειστούς χώρους και κλείσιμο των καταστημάτων διασκέδασης το αργότερο στις 00.00 παράλληλα με τη διακοπή της μουσικής από τις 11 μ.μ.

Οι εισηγήσεις των ειδικών έχουν ως εξής:

  • Οι επιχειρήσεις σε εστίαση και διασκέδαση να είναι ανοιχτές έως τα μεσάνυχτα και μόνο με καθήμενους.
  • Επίσης στα τραπέζια να κάθονται έως έξι άτομα, ενώ για τη μουσική δεν έχει «κλειδώσει» κάτι ακόμα.
  • Αναφορικά με τα γήπεδα, να λειτουργούν με πληρότητα 10% πληρότητα, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 ή τα 2.000 άτομα.
  • Μάσκες διπλές ή υψηλής προστασίας στους εργαζομένους της εστίασης και των νοσοκομείων.
  • Αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας στο ανώτατο όριο.

Για τα σχολεία θα γίνει συζήτηση την επόμενη εβδομάδα, ενώ αναβάλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα, από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, πριν την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Το πρωί ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι βασικός σχεδιασμός είναι τα όποια μέτρα να παρθούν με το νέο έτος και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, αλλά αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα. Επιμένοντας να αρνείται να κοιτάξει το ζήτημα της αραίωσης σε χώρους συγχρωτισμού ο Θάνος Πλεύρης μίλησε συγκεκριμένα για  μέτρα, που εξετάζονται και αναμένεται να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά, λέγοντας ότι θα κινούνται σε τρεις πυλώνες και ότι το πρόβλημα φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους, με τα γήπεδα και την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ξεκαθάρισε δε για ακόμα μία φορά ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως βασικός γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας υποστηρίζοντας στην Αττική, όπου εστιάζεται το πρόβλημα, η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, και πως εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια-εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Σχετικά με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι το 50% ανήκει σε νέους 18-39 ετών και μόλις το 6% σε πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση. Για αυτόν τον λόγο, απηύθυνε έκκληση στους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές με ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντός τους.

Exit mobile version