Νοσοκομείο Νίκαιας: Μειώνονται οι τακτικές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού
EUROKINISSI/ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νοσοκομείο Νίκαιας: Μειώνονται οι τακτικές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού

SHARE THIS

«Το τελευταίο εξάμηνο το νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου έχει μειωθεί κατά 7 άτομα, από 37 σε 30»

Τη μείωση των τακτικών χειρουργικών αιθουσών στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», η Επιτροπή Χειρουργείου στο Νοσοκομείο της Νίκαιας αποφάσισε τη μείωση των αιθουσών από επτά σε έξι λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Αναλυτικά

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» επιβεβαιώνει τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στα χειρουργεία, όπως και σε όλο το νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι για αυτήν δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο από τη διοίκηση και το υπουργείο. Και προσθέτει: «Το τελευταίο εξάμηνο το νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου έχει μειωθεί κατά 7 άτομα, από 37 σε 30. Το εναπομείναν προσωπικό, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, καθαριστές, δουλεύουν με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, οριακά για να μπορέσει να “βγει η δουλειά”. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να μειωθούν περαιτέρω οι χειρουργικές αίθουσες.

Και όλα αυτά ενώ στις λίστες χειρουργείου του νοσοκομείου μας υπάρχουν πάνω από 1.000 ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν. Επειδή η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει 5 νοσηλευτές -γιατί τόσοι χρειάζονται για να λειτουργήσει μια χειρουργική αίθουσα- οι ασθενείς θα αναγκαστούν να περιμένουν ακόμα περισσότερο για να χειρουργηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους ή όσοι έχουν τη δυνατότητα θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και θα στραφούν στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια περίοδο που η πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης σε πρόσφατη συνάντησή του με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία. Τα βασικά επιχειρήματα είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθεί το “φακελάκι” και ότι θα μειωθεί η λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία, αφού όσοι ασθενείς έχουν να πληρώσουν, θα χειρουργούνται στα απογευματινά. Η λειτουργία δε των απογευματινών χειρουργείων δεν θα γίνει δήθεν εις βάρος της πρωινής λειτουργίας, η οποία θα έχει προτεραιότητα.

Η ίδια η πραγματικότητα βέβαια έρχεται να τον διαψεύσει. Πώς θα γίνει αυτό όταν στο Νοσοκομείο της Νίκαιας από τις 10 τακτικές χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 7 (6 για τα τακτικά χειρουργεία και μία για τα επείγοντα), δηλαδή το 70%; Πού θα νοσηλεύονται οι ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων, όταν μετά από κάθε εφημερία το νοσοκομείο γεμίζει ασφυκτικά; Και εντέλει με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η προτεραιότητα της πρωινής λειτουργίας, όταν αποδεδειγμένα, όπου υπάρχει ιδιωτική λειτουργία μέσα στα νοσοκομεία, η οποία αποφέρει έσοδα, μπαίνει αντικειμενικά σε προτεραιότητα;

Θα τολμήσει και αυτή τη φορά η κυβερνητική παράταξη, η ΔΑΚΕ να μας πει ότι όλα λειτουργούν σωστά στο νοσοκομείο; Όταν καθημερινά αποδεικνύεται ότι η πολιτική της ΝΔ στην Υγεία, η οποία αποτελεί συνέχεια της πολιτικής όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Μήπως πρέπει να απολογηθούν και αυτοί μαζί με τη διοίκηση για την ολοένα και χειρότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο: Μείωση χειρουργικών αιθουσών, ξεπούλημα εφημεριών του αξονικού τομογράφου σε ιδιώτες (οι οποίοι παρά την εξωφρενική αμοιβή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός μεγάλου τριτοβάθμιου νοσοκομείου), δεκάδες συμβασιούχοι, οι οποίοι απειλούνται με απόλυση.

Η επιτυχημένη 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ στις 29-30 Νοεμβρίου έδειξε στην κυβέρνηση ότι οι υγειονομικοί δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση!

Προχωράμε σε γενική συνέλευση την Τρίτη 30/1 στις 13.30 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Διεκδικούμε:

  • Να μην κλείσει καμία χειρουργική αίθουσα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στα απογευματινά χειρουργεία».
Exit mobile version