«Ο Άλλος άνθρωπος» και η αλυσίδα αλληλεγγύης, με κρίκους μικρούς μαθητές
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ο Άλλος άνθρωπος» και η αλυσίδα αλληλεγγύης, με κρίκους μικρούς μαθητές

SHARE THIS

«Και να θυμάστε, η αλληλεγγύη είναι από όλους για όλους, χωρίς καμία διάκριση!», είναι το μήνυμα που στέλνει ο  «Άλλος Άνθρωπος» στους μαθητές.

Το προαύλιο του 64ου δημοτικού σχολείου Αθηνών το πρωί της Τετάρτης 13 Απριλίου γέμισε χαμόγελα και χαρούμενες φωνούλες! Μόλις βγήκαν από τις τάξεις τους οι μικροί μαθητές, τους περίμενε μία έκπληξη: Σε αυτό το πραγματικά πολυπολιτισμικό σχολείο, όπου φοιτούν 150 παιδιά από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κίνα, το Αφγανιστάν, τη Συρία και άλλες χώρες, η παρέα του «Άλλου Ανθρώπου» μοίρασε σε μικρούς και μεγάλους λαμπάδες, τσουρέκια και πασχαλινά σοκολατένια λαγουδάκια, όπως δημοσιεύει η ΕΡΤ.

Μέσα σε αυτά, υπήρχαν και 100 λαμπάδες που έφτιαξαν με τα χεράκια τους συνομήλικοί τους από μια άλλη γειτονιά της Αθήνας, οι μαθητές του 5ου δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων. Έβαλαν έτσι το δικό τους λιθαράκι και έγιναν ένας ακόμα κρίκος σε αυτήν την μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης!

«Σας ευχαριστούμε πολύ παιδιά για τις υπέροχες λαμπάδες που φτιάξατε με αγάπη!», είναι το μήνυμα του «Άλλου Ανθρώπου» προς τους μικρούς δημιουργούς. «Και να θυμάστε, η αλληλεγγύη είναι από όλους για όλους, χωρίς καμία διάκριση!»

«Είμαστε όλοι ίσοι»

Όπως λέει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος, περιγράφοντας το εγχείρημα της κοινωνικής κουζίνας: «μαγειρεύουμε μαζί, τρώμε μαζί, είμαστε όλοι ίσοι χωρίς καμία διάκριση πολιτική, θρησκευτική, φυλετική, κοινωνική». Εκτός από τα τσουκάλια που στήνει σε δημόσιους χώρους, ο «Άλλος Άνθρωπος» παρέχει τρόφιμα σε 1500 οικογένειες και δομές σε όλη τη χώρα, έχει εξασφαλίσει στέγη σε ανθρώπους και οικογένειες που βρέθηκαν σε ανάγκη, έχει καλύψει ενοίκια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ και μοιράζεται, εκτός από δωρεάν φαγητό και κουβέντα, επικοινωνία και στέγη για ένα μπάνιο, ένα μάθημα ελληνικών, κούρεμα και ό,τι άλλο μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει… άλλος άνθρωπος!


ΕΡΤ

Όλα αυτά τα χρόνια έχει σταθεί στο πλευρό των προσφύγων, των σεισμόπληκτων, των πυρόπληκτων και κάθε συνανθρώπου μας που έχει βρεθεί σε ανάγκη. Τα τελευταία χρόνια οι παροχές στο σπίτι του «Άλλου ανθρώπου» στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 122 στον Κεραμεικό έχουν επεκταθεί, εμπεριέχοντας μεταξύ άλλων ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές όλων των βαθμίδων, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη.

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», λέει ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. «Οι ανάγκες μας καλύπτονται από τις δωρεές και τις προσφορές ανώνυμων συμπολιτών μας. Χάρη σε αυτές μπορούμε καθημερινά να μαγειρεύουμε και να προσφέρουμε 2.500 με 3.000 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και όχι μόνο αυτό. Οι δράσεις μας έχουν επεκταθεί: προσφέρουμε τρόφιμα σε οικογένειες, αλλά και έπιπλα και ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά που έχουν σταματήσει να πηγαίνουν σχολείο, βοηθάμε σε περιπτώσεις ιατρικών εξετάσεων, δημιουργήσαμε θεατρική ομάδα κλπ. Ο χώρος μας είναι πάντα ανοιχτός για όλους, 7 μέρες την εβδομάδα, από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Όλη η προσπάθεια του Άλλου Ανθρώπου στηρίζεται σε εθελοντές, που προσφέρουν τον χρόνο και τις γνώσεις τους για να γίνονται όλα αυτά πραγματικότητα.

Η σχέση αλληλεγγύης με το 64ο δημοτικό σχολείο

«Είμαστε στην ίδια γειτονιά. Γνωριστήκαμε, ο Φίλιππος μου είπε ότι είναι ο διευθυντής του σχολείου. Του είπα εγώ κατευθείαν πες μου τι ανάγκες έχουν τα παιδιά, να τις καλύπτουμε εμείς», μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. «Εκείνος πάλι το φαγητό που φέρνουν εδώ στο σχολείο και περισσεύει, δεν το πετάει, το φέρνει σε εμάς, όχι όμως μόνο αυτό. Στις εκδηλώσεις που κάνουμε είναι εκεί μαζί μας, όπως εμείς εδώ… Είμαστε μια αγκαλιά!»

Και από αγκαλιές σίγουρα χορταίνει ο Κωνσταντίνος κάθε φορά που βρίσκεται στο σχολείο! «Τα χαμόγελα και η αγάπη που εισπράττω από τα παιδιά είναι το καλύτερο δώρο! Δεν θέλω τίποτα άλλο…», λέει στο ertnews.gr.

Και ο Φίλιππος Κέγκος, ο διευθυντής του 64ου δημοτικού σχολείου, σχολιάζει: «Είναι μια σχέση αγάπης! Συνεργαζόμαστε με τον Άλλο Άνθρωπο όποτε προκύπτει ανάγκη. Τον Σεπτέμβριο με τις λίστες με τα σχολικά είδη, Χριστούγεννα, Πάσχα… Όποτε μπορούμε, προσπαθούμε να δίνουμε χαρά στα παιδιά και να βοηθάμε και τις οικογένειές τους, όσο μπορούμε».

Exit mobile version