Ο καπιταλισμός δεν καταδικάστηκε – Μα πώς γίνεται, για κέρδη και συμφέροντα να χάνονται ψυχές;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο καπιταλισμός δεν καταδικάστηκε – Μα πώς γίνεται, για κέρδη και συμφέροντα να χάνονται ψυχές;

SHARE THIS

Χρειάζεται καθημερινή μάχη για να τελειώσουμε οριστικά με τους φασίστες, τους νεοναζί και κάθε είδους αυταρχισμό.

Ο αγώνας του ελληνικού λαού για την ελευθερία είναι συνυφασμένος με τα μεγάλα «Όχι» στον φασισμό, τον αυταρχισμό, την υποδούλωση και την καταπίεση.
Οι δυνατές ψυχές, ενωμένες, οι αγώνες, η Αντίσταση, σήμερα μας καλούν και πάλι να υψώσουμε το ανάστημά μας, και τώρα τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Ο φασισμός, ο ναζισμός, δεν έχουν εξαλειφθεί, δεν βρίσκονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Κάθε μέρα τους συναντάμε στους δρόμους, στις διαδηλώσεις, στα σχολεία, σε όλη την κοινωνία. Παραμονεύουν, στις γωνιές και όποτε βρίσκουν ευκαιρία την αρπάζουν και εμφανίζονται και πάλι μπροστά μας. Χρειάζεται καθημερινή μάχη για να τελειώσουμε οριστικά με τους φασίστες, τους νεοναζί και κάθε είδους αυταρχισμό.
Ο καπιταλισμός δεν καταδικάστηκε ποτέ, οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του ναζιστικού καθεστώτος, δεν κάθισαν ποτέ στο εδώλιο, τα μονοπώλια που τροφοδοτούσαν και βοηθούσαν τον Χίτλερ, τα Τάγματα Ασφαλείας, που ήταν παραστάτες στο βασανισμό και τις δολοφονίες δεν τιμωρήθηκαν ποτέ!
Μα πώς γίνεται, για κέρδη και συμφέροντα να χάνονται ψυχές;

Από την «Ανάκριση», του Πέτερ Βάις

Στο εδώλιο δεν κάθισε ποτέ η «Krupp» που τροφοδοτούσε όλη την πολεμική μηχανή του Χίτλερ, αλλά και που τα εργοστάσιά της όλως περιέργως έμεναν ανέπαφα όταν οι Αμερικάνοι ισοπέδωναν το Έσσεν.
Στο εδώλιο δεν κάθισε η «Deutsche Bank» που χρηματοδότησε τη δημιουργία και λειτουργία των ναζιστικών φούρνων του Αουσβιτς.
Στο εδώλιο δεν κάθισε η «Siemens». που έλυνε και έδενε επί φασίστα Μεταξά. Με πρόταση και χρηματοδότηση του επικεφαλής της «Siemens» στην Αθήνα, συγκροτήθηκαν τα Τάγματα Ασφαλείας ίο 1943.
Στο εδώλιο δεν κάθισαν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι οικονομικοί στυλοβάτες του φασιστικού καθεστώτος Μεταξά που όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα παρέδωσε τους Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους στην Γκεστάπο για να μεταφερθούν στα Νταχάου και στα Άουσβιτς.
Στο εδώλιο δεν κάθισαν οι 25 από τους μεγαλύτερους βιομηχάνους της Γερμανίας, αυτοί που το 1933 τροφοδότησαν το αποκαλούμενο και «Ταμείο του Χίτλερ» με το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 3 εκατ. μάρκων. Ήταν στις εκλογές του ’33 που οι Ναζί πήραν το 44% των ψήφων.
Στο εδώλιο δεν κάθισε η ελβετική «Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών». Ο πρόεδρος της, ο τραπεζίτης Σαχτ, ήταν ο υπουργός Οικονομικών του Χίτλερ από το 1934.
Στο εδώλιο δεν κάθισε η «Φάρμπεν» που κατασκεύασε το Κυκλώνιο Β. Ήταν το αέριο που χρησιμοποιήθηκε για την εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων στα κρεματόρια. Ένα από τα ονόματα με τα οποία κυκλοφορεί σήμερα η «Φάρμπεν» είναι «Bayer»
Στο εδώλιο δεν κάθισαν οι 45 από τους μεγαλύτερους Γερμανούς βιομήχανους που στις επιχειρήσεις τους στέλνονταν για καταναγκαστική εργασία οι κρατούμενοι από το Μαουτχάουζεν.
Στο εδώλιο δεν κάθισαν:
Η αμερικανική πολυεθνική «ΙΒΜ». Η οργάνωση των 78 ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης έγινε με τεχνολογία της «ΙΒΜ». Ο πρόεδρος της «ΙΒΜ», ο Τ. Watson, τιμήθηκε από το Γ’ Ράιχ με το μετάλλιο του Μεγάλου Σταυρού της Γερμανικής Τάξης του Αετού, το 1937. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή που μπορούσε να αποδώσει το ναζιστικό καθεστώς σε μη Γερμανό πολίτη.
Η «Standard Oil». Η «Standard Oil», των συμφερόντων Ροκφέλερ, στη διάρκεια του πολέμου, εκτός από τους συμμάχους προμήθευε με καύσιμα και τον Αξονα.
Η «General Motors». Χιλιάδες θωρακισμένα αυτοκίνητα, φορτηγά και τανκς για τον γερμανικό στρατό κατασκευάστηκαν από την «General Motors». «Ό,τι συμφέρει την «General Motors» συμφέρει την Αμερική», έλεγε ο Αϊζενχάουερ.
Το αμερικανικό κράτος αποζημίωσε με 33 εκατ. δολάρια την «General Motors» για τις ζημιές που υπέστησαν τα εργοστάσια της σε Γερμανία και Αυστρία στον πόλεμο. Ήταν τα εργοστάσια που κατασκεύαζαν τανκς για τον Χίτλερ.
Η «Ford». Το 1/3 των φορτηγών της Βέρμαχτ το κατασκεύασε η αμερικανική πολυεθνική «Ford». Οι μισοί «εργαζόμενοι» της εταιρείας ήταν σκλάβοι από στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πρόεδρος της «Ford», ο «κύριος» Ford, το 1938 γιόρτασε τα 75α γενέθλιά του παραλαμβάνοντας από τους Γερμανούς πρόξενους στο Ντιτρόιτ το μετάλλιο του Μεγάλου Σταυρού της Γερμανικής Τάξης του Αετού.
Η τράπεζα «UBC». Ήταν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του ναζιστικού καθεστώτος. Πρόεδρος της ήταν ο «κύριος» Πρέσκοτ Μπους. Πατέρας και παππούς δυο αμερικανών προέδρων.
Κανένα από τα στελέχη των εταιρειών δυτικών συμφερόντων δεν τιμωρήθηκε μετά τον πόλεμο για τις σχέσεις του με τον ναζισμό. Τα αδικήματά τους παραγράφηκαν.
Exit mobile version