Παττακός: «Καλά του κάναμε» – Ο Σπ. Μουστακλής έφυγε παράλυτος από τα βασανιστήρια της χούντας
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παττακός: «Καλά του κάναμε» – Ο Σπ. Μουστακλής έφυγε παράλυτος από τα βασανιστήρια της χούντας

SHARE THIS

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο ηρωικός Σπύρος Μουστακλής, παράλυτος από τα φρικτά βασανιστήρια της χούντας.

Στις 28 Απριλίου 1986 «έφυγε» από τη ζωή ο αξιωματικός σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας Σπύρος Μουστακλής. Πέθανε παράλυτος από φριχτά βασανιστήρια που υπέστη κατά τις 47 ημέρες που κρατήθηκε στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, για τη συμμετοχή του στο αποτυχημένο Κίνημα του Ναυτικού (Μάης 1973) για την ανατροπή της χούντας.

Το σχέδιό τους προέβλεπε τον αποκλεισμό του Πειραιά και άλλων μεγάλων λιμανιών και την κατάληψη της Σύρου, που θα ήταν το ορμητήριό τους. Στο νησί υπήρχε η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Στρατού, την οποία αφού καταλάμβαναν, θα τον τοποθετούσαν ως διοικητή και θα σχημάτιζαν εκεί «εθνική κυβέρνηση». Το Κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν από την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος (22 Μαΐου 1973). Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για σαράντα επτά ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια, όπως δημοσιεύει το atexnos.gr


Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί (με καθυστέρηση πολλών ωρών) στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο “Μιχαηλίδης” και αιτιολογία εισαγωγής “τρακάρισμα στον Ιππόδρομο”. Το εγκεφαλικό τού προκάλεσε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων. Η αρχική διάγνωση ήταν “αφασία κινητικού τύπου, με μπλοκαρισμένο το κέντρο της κίνησης και της ομιλίας, εξαιτίας του εγκεφαλικού που προκλήθηκε από βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα”. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών και ακολούθως στο ΚΑΤ όπου παρέμεινε για δυο χρόνια, υποβαλλόμενος σε εντατικές φυσικοθεραπείες. Ύστερα από προσπάθειες πολλών μηνών, ο Μουστακλής κατάφερε να σταθεί όρθιος και να περπατήσει, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναμιλήσει.

Χρόνια μετά μετά, ο αμετανόητος και κυνικός Παττακός δήλωνε: «Καλά του κάναμε… Να ησυχάσουμε… Η δύναμις επιβάλλεται διά παντός τρόπου. Ό,τι δε λύνεται, κόβεται»!!!

«Του ζήτησαν να μαρτυρήσει
Δε μίλησε
Του τσάκισαν τα δόντια
Του τσάκισαν τα δάχτυλα
Του τσάκισαν τα πλευρά
Σιωπούσε
Του “καψαν το στήθος
Του” καψαν τα πόδια
Του “καψαν την κοιλιά
Δε μαρτυρούσε
Του θραύσαν τις μασέλες
Του μάτωσαν τα νεφρά
Του συνθλίψαν τους όρχεις
Αυτός σιωπούσε
Κοίταζε μόνο
Αιώνες μακριά
Με τα μάτια
Του Ιησού»

Οι στίχοι είναι γραμμένοι από κάποιον άγνωστο, για το μαρτύριο του Σπύρου Μουστακλή και την περιπέτειά του για δεκατρία ολόκληρα χρόνια — δημοσιεύτηκαν στην «Ελευθεροτυπία»

Ο Σπ. Μουστακλής γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1926. Την περίοδο της Κατοχής συμμετείχε στην αντίσταση κατά των Γερμανών μέσα από τις τάξεις του ΕΔΕΣ (Ναπ. Ζέρβα). Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1948 και αμέσως έλαβε μέρος με το βαθμό του ανθυπολοχαγού στον Εμφύλιο και στη συνέχεια συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας (30/4/1952 – 14/7/1953) ως υπολοχαγός.

Exit mobile version