O Τσιόδρας εκθέτει Μητσοτάκη: 87% αυξημένη θνησιμότητα σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ δείχνει μελέτη του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O Τσιόδρας εκθέτει Μητσοτάκη: 87% αυξημένη θνησιμότητα σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ δείχνει μελέτη του

SHARE THIS

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ημέρες πριν από το βήμα της Βουλής δήλωνε προκλητικά ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι η θνησιμότητα είναι αυξημένη στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ.  

Πλήρως έκθετος είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από την μελέτη βόμβα σχετικά με τη θνησιμότητα ασθενών με Covid-19 εκτός ΜΕΘ. Μάλιστα, φαίνεται πως τη συγκεκριμένη έρευνα του Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία αποδεικνύει πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα, η κυβέρνηση την είχε στα χέρια της ήδη από τον περασμένο Μάιο!

Ο πρωθυπουργός που πριν λίγες μέρες δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ, φαίνεται πως πρέπει άμεσα να ανακαλέσει καθώς πλέον υπάρχει μελέτη, και μάλιστα του άλλοτε εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας κι επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, Σωτήρη Τσιόδρα που δείχνει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα.

Ειδικότερα, μαζί με τον επιδημιολόγο Θεόδωρο Λύτρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας δημοσιεύει μελέτη «κόλαφο» για την κυβέρνηση καθώς αποδεικνύει όχι μόνο πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα, αλλά και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι!

Η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα

Η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Λύτρας.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

Ακόμη, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ.

Χάνουμε ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες

«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει με μία τραγική επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».

Exit mobile version