Ο Βόλος είπε ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Βόλος είπε ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

SHARE THIS

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) δίνει μάχη για να ακυρώσει τις ενέργειες της κυβέρνησης στο ζήτημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο.

Με την ηχηρή απουσία των αρχών της Μαγνησίας και των επιστημονικών φορέων, φορείς και πολίτες του Βόλου διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο στην παραλία της πόλης, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, για τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Με σύντομους χαιρετισμούς και ομιλίες δόθηκαν στους πολίτες που συμμετείχαν οι πληροφορίες για το έγκλημα που συντελείται στην ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου και στην υγεία των πολιτών.

Η κινητοποίηση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) έρχεται σε αναμονή της απόφασης για την προσφυγή της ΠΠΜ ενώπιον του ΣτΕ, με αίτημα την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ το Φεβρουάριο του 2017, με αναπληρωτή υπουργό τον κ. Σωκράτη Φάμελλο. Με την Απόφαση αυτή είχε επιτραπεί, μεταξύ άλλων, η θαλάσσια μεταφορά σκουπιδιών από το εξωτερικό για καύση στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο με επιδότηση.

Το χρονικό του περιβαλλοντικού εγκλήματος

Την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 είχε εισαχθεί για συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση ακύρωσης της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), σε συνέχεια της νέος ΑΕΠΟ που εκδόθηκε αυτή τη φορά από τον υπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Γιώργο Αμυρά -και αυτή τη φορά χωρίς διαβούλευση- αφού «θεωρήθηκε» ότι δεν επιφέρει ουσιώδεις μεταβολές, αν και περιέχει πλήθος νέων στοιχείων που επιδεινώνουν την κατάσταση στην πόλη του Βόλου, σε σχέση με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Αντιθέτως, στην έκθεσή του,  ο εισηγητής της υπόθεσης, πάρεδρος του ΣτΕ, κ. Χρήστος Παπανικολάου αναφέρει ότι «…τίθεται εν προκειμένω ζήτημα καταργήσεως της ανοιγείσης, με την κρινόμενη αίτηση, δίκης». Αυτό σήμαινε ότι από τις 29 Απριλίου 2021 τίθεται ζήτημα άσκησης νέας Αίτησης Ακύρωσης κατά της τελευταίας ΑΕΠΟ, η οποία όμως, κατά την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, «δεν επέφερε ουσιώδεις μεταβολές».

Με αυτά τα δεδομένα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΠΠΜ και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, κ. Γιώργος Νικόπουλος, υποστήριξε, με έγγραφο αίτημά του, ότι σύμφωνα με το Νόμο (άρθρο 32 παρ. 3 του ΠΔ 18/1989) το Δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να αναβάλει την υπόθεση, διότι, επιπροσθέτως, το ΥΠΕΝ δεν έστειλε ποτέ τις Απόψεις του επί των Προσθέτων Λόγων Ακύρωσης (που κατατέθηκε τον Οκτώβριο 2019) και δεν ενημέρωσε ποτέ το Δικαστήριο για την έκδοση της νέας ΑΕΠΟ.

Στις παραπάνω παραλείψεις της διοίκησης προστίθεται και η πρωτοφανής αδράνειά της να χορηγήσει στους αρμόδιους φορείς και τις οργανώσεις αντίγραφα της νέας Μελέτης Διασποράς Ρύπων, που αναφέρεται στη νέα ΑΕΠΟ και την οποία είχαν ζητήσει οι ΠΠΜ και ΠΝΔΟΙΚΟ αμέσως μετά τη δημοσίευσή της.

Η δικάσιμος από το ΣτΕ έχει ορισθεί για τις 16 Ιουνίου 2021.

Exit mobile version