Oι Αντετοκούνμπο ενοχλούν τους “πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια”
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Oι Αντετοκούνμπο ενοχλούν τους “πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια”

SHARE THIS

Η καθηγήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΛίζα Τσαλίκη μιλάει με αφορμή το χυδαίο hashatag ενάντια στους Αντετοκούνμπο, εξηγώντας πόσο ακραία ρατσιστικό είναι, καθώς όλη αυτή η αντίδραση αφορά προτίστως το χρώμα του δέρματος.

Η κυρία Τσαλίκη είναι επικεφαλής της έρευνας για τις στάσεις και τις αντιλήψεις για τις μετανάστριες από αφρικανικές χώρες, που ‘τρέχει’ το πανεπιστήμιο της. Όποιοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο.

Το ‘πατρίς, θρησκεία, οικογένεια’ όπως λειτουργεί στο μυαλό όσων το υπερασπίζονται, έχει συγκεκριμένο χρώμα δέρματος”.

Η ίδια εξηγώντας στο NEWS 24/7, πώς προκύπτει το ρατσιστικό hashtag, δήλωσε: “Εφόσον είμαι αυτός ο άνθρωπος, που έχει στο μυαλό του το τρίπτυχο Έλληνας-λευκός-χριστιανός, ιδιότητες που συνήθως πηγαίνουν μαζί, έχω πρόβλημα.

[…]  Το μεγαλύτερο κομμάτι, το νεανικό κομμάτι, της ελληνικής κοινωνίας είναι πιο φωτισμένο. Είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής -της συμπερίληψης, του δικαιωματικού λόγου, των δικαιωμάτων

[…] Η ενόχληση που αισθάνονται κάποιοι με το εθνόσημο στο στήθος των αδελφών Αντετοκούνμπο έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνονται την εθνική ταυτότητα και το συλλογικό φαντασιακό: το έθνος το φανταζόμαστε σαν συλλογικό πράγμα, που έχει συλλογική συνείδηση και συλλογική ψυχή.

Όλο αυτό έχει χρώμα λευκό. Όποιος δεν είναι λευκός, δεν θεωρείται Έλληνας -σ.σ. στο μυαλό των ρατσιστών. Τώρα που έχουμε ελληνοποιήσεις και μη λευκών, υπάρχει ‘πρόβλημα’”.

Exit mobile version