Οι ατάκες του Γκουσγκούνη δεν ήταν ούτε «ένδοξες» ούτε «αξεπέραστες», ήταν σεξιστικές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ατάκες του Γκουσγκούνη δεν ήταν ούτε «ένδοξες» ούτε «αξεπέραστες», ήταν σεξιστικές

SHARE THIS

Στα social media αλλά και σε πολλά ΜΜΕ πολλοί επιχειρούν παράλογα να προσδώσουν έναν νοσταλγικό και αγνό χαρακτήρα στις... ατάκες του Κώστα Γκουσγκούνη.

Πριν λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι ο Κώστας Γκουσγκούνης, ο γνωστός Έλληνας πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών της δεκαετίας του ’70, πέθανε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 92 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Πέραν από τα ειλικρινή συλλυπητήρια που εκφράζονται στους οικείους του, την τελευταία ώρα στα social media αλλά και σε πολλά ΜΜΕ πολλοί επιχειρούν παράλογα να προσδώσουν έναν νοσταλγικό και αγνό χαρακτήρα στις… ατάκες του Κώστα Γκουσγκούνη.

Διαβάζουμε σε διάφορα ΜΜΕ για τις… «ένδοξες», «αλησμόνητες» και «αξεπέραστες» ατάκες του από τις οποίες κι έγινε γνωστός, και ενώ η πάντα δυσάρεστη είδηση θανάτου ενός ανθρώπου μπορεί να σταθεί από μόνη της, η επιχειρούμενη αναπόληση και εκθείαση ατακών των ’70s που υπονόμευαν πλήρως την γυναίκα και την θέση της και καλλιεργούν την υποτίμησή της, τείνει να γίνει το κεντρικό θέμα.

Αυτή η πτυχή της κουλτούρας της απόλαυσης δεν καλλιεργεί μόνο την κουλτούρα του βιασμού, αλλά παρουσιάζει κι ένα πορνό φτιαγμένο υποτιμητικά προς τις γυναίκες, επίπονο κι εξευτελιστικό και κακοποιητικό, όπως σημειώνει η Ειρήνη Γεωργη.

Μπορεί να είναι επαγγελματικό κι όχι αληθινό όμως διαμορφώνει τα σεξουαλικά πρότυπα και για τα δύο φύλα. Έρευνα του 2012 με τίτλο Η επίδραση της διαδικτυακής πορνογραφίας στους εφήβους, έδειξε ότι η παρακολούθηση πορνογραφίας από τους εφήβους συνδέεται με μεταβολές συμπεριφοράς όπως η αποδοχή της ανδρικής κυριαρχίας και της γυναικείας υποταγής ως τα πρωταρχικά σεξουαλικά πρότυπα, με τις γυναίκες να θεωρούνται σεξουαλικά παιχνίδια πρόθυμα να ικανοποιήσουν τις ανδρικές σεξουαλικές ανάγκες. Διαπιστώθηκε πως οι έφηβοι που παρακολουθούσαν βίαιο πορνογραφικό υλικό είχαν 6 φορές πιο επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά σε σχέση με όσους δεν είχαν εκτεθεί σ’ αυτό.

Και για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε ορισμένες από τις ατάκες αυτές, τις οποίες δύσκολα μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος εν έτει 2022 «αξεπέραστες» και «ένδοξες» (Προσοχή: η φρασεολογία μπορεί να επαναφέρει μνήμες τραύματος):

1. Γκουσγκούνης: «Τι φαΐ έκανες;»

Σύζυγος: «Δεν έκανα φαΐ»

Γκουσγκούνης: «Δεν έκανες φαΐ; Θα σε γ@μ@σω»

2. Γκουσγκούνης: «Γυναίκα, τι φαΐ έχουμε;»

Σύζυγος: «Μακαρόνια»

Γκουσγκούνης: «Τη γ@μ@σες!»

3. Η παρτενέρ του λέει: «Άκου, πώς κελαηδούν τα πουλάκια»

Γκουσγκούνης: «Άστα αυτά και κοίτα να κάνεις το δικό μου πουλάκι να κελαηδήσει»

4. Γκουσγκούνης στην παρτενέρ του: «Βάστα τοίχο, θα σπρώξω»

5. Σε ρόλο βαρκάρη, ο Γκουσγκούνης μεταφέρει μια τουρίστρια. Του πέφτει το ένα κουπί και η τουρίστρια αναφωνεί: «Ωχ, έφυγε το ένα». Τότε, ο Γκουσγκούνης ρίχνει και το άλλο. Ρωτάει η τουρίστρια πώς θα περάσει τώρα απέναντι και ο Γκουσγκούνης της απαντά: «Θα σε περάσω γ@μι@ντ@ς»

6. Σε μία παραλία, ο Γκουσγκούνης κόβει βόλτες και βλέπει δυο κοπέλες να κάνουν ηλιοθεραπεία.

«Τι κάνετε εδώ, κορίτσια;» τις ρωτά.

«Περιμένουμε να έρθει κάποιος να μας γ@μ@σει» του απαντούν. Και εκείνος λέει: «Α, ευτυχώς που πέρναγα».

7. Είναι ο Γκουσγκούνης στο σπίτι και ρωτά μια κοπέλα αν θέλει αχλάδι (!). Όχι, του απαντά εκείνη, με τον ίδιονα της λέει: «Ε τότε δεν μένει τίποτα άλλο παρά να σε γ@μ@σω».

8. Σε μία επίσης χωρίς κανένα νόημα ατάκα, ο Γκουσγκούνης είναι σε ένα σπίτι. Κάνει τον υδραυλικό. Η γυναίκα που είναι εκεί, τον ρωτά αν θέλει νερό. «Α φιρί φιρί το πας να σε γ@μ@σω» της απαντά.

9. Σε ρόλο ψαρά, είναι δυο γυναίκες που θέλουν να αγοράσουν ψάρια. «Γλώσσες έχετε;» τον ρωτούν; (…..). «Ψάρια θέλατε, π@τ@ν@ς» σχολιάζει ο Γκουσγκούνης.

10. Ο Γκουσγκούνης στο σπίτι, είναι πρωί, έχει τοποθετήσει τα επίμαχα πάνω στο καλοριφέρ. Ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:

Παρτενέρ: «Τι κάνεις εκεί;»

Γκουσγκούνης: «Ζεσταίνω το πρωινό σου»

 

Exit mobile version