Οι διεθνείς επιδόσεις των ΑΕΙ και οι αντίστοιχες της ελληνικής κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι διεθνείς επιδόσεις των ΑΕΙ και οι αντίστοιχες της ελληνικής κυβέρνησης

SHARE THIS

Η κυβέρνηση διαθέσει το 25% του προϋπολογισμού της ανώτατης εκπαίδευσης για την πρόσληψη αστυνομικών που θα φρουρούν πέντε κεντρικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τα διεθνή κατάταξη, που δημοσίευσε το webometrics, πέντε ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στο κορυφαίο 3% της διεθνούς κατάταξης μεταξύ 30.000 πανεπιστημίων και κολλεγίων όλου του κόσμου, ενώ η ίδια η χώρα με βάση τους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ (2019) βρίσκεται στην 32η θέση μεταξύ 189 χωρών, δηλαδή στο 17% των πιο αναπτυγμένων χωρών. Με απλή αριθμητική αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια, με πρωταγωνιστές αυτά τα κορυφαία, παρά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, έχουν επιδόσεις 5,5 φορές υψηλότερες από αυτές της χώρας μας.

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας «Όχι αστυνομία στα πανεπιστήμια», με βάση τις μετρήσεις της Eurostat η ελληνική κυβέρνηση είναι προτελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην αναλογία του ΑΕΠ, πετυχαίνιντας μόλις το μισό του μέσου όρου.

Επίσης, είναι επίσης μακράν τελευταία στην αναλογία φοιτητών/καθηγητών στα ΑΕΙ με 2,5 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, ενώ έρχεται δεύτερη στην αναλογία αστυνομικών και πληθυσμού με 490 αστυνομικούς ανά 100.000 κάτοικους σε σχέση με τους 350 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μόνος ανταγωνιστής της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό είναι η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, που βρίσκεται μία ανάσα πίσω από την Ελλάδα, με 480 αστυνομικούς ανά 100.000 κάτοικους.

Με το νέο νομοσχέδιο θα εξασφαλίσει άλλα δύο ευρωπαϊκά ρεκόρ, φέρνοντας μας πολύ μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά κοντά ή και πάνω από δικτατορικά καθεστώτα. Η κυβέρνηση διαθέσει το 25% του προϋπολογισμού της ανώτατης εκπαίδευσης για την πρόσληψη αστυνομικών που θα φρουρούν πέντε κεντρικά πανεπιστήμια. Στα πανεπιστήμια αυτά διδάσκουν 6.000 καθηγητές. Με την πρόσληψη των 1.000 νέων αστυνομικών, που θα στελεχώσουν το σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομία, η Ελλάδα θα βρεθεί αυτόματα στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης: Ένα αστυνομικό πηλίκιο ανά έξι ακαδημαϊκές τηβέννους δηλαδή.

Exit mobile version