Οι νοσοκομειακοί γιατροί ενάντια στο άνοιγμα των δημοτικών
ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ενάντια στο άνοιγμα των δημοτικών

SHARE THIS

Κι ενώ το Υπουργείο Υγείας ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη πρακτική της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης και φαίνεται να αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των γονέων αν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας πέμπουν το σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, «ό,τι και να συστήσει η Επιτροπή ή να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση θα την πάρει ο καθένας για το παιδί του», με την σχετική απόφαση για το άνοιγμα Δημοτικών και νηπιαγωγείων να αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών: Δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία

Για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη. «Τα μέτρα θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι», είπε υποστηρίζοντας υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν είναι δυνατόν να τηρήσουν τα μέτρα. Τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο εξοικειωμένα με τους νέους όρους.

Όπως είπε, δεν είναι εύκολο ούτε για τους δασκάλους να επιβλέπουν τα παιδιά για να τηρούν τα μέτρα. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα.» Οι γονείς ανησυχούν, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι, διερωτήθηκε η κ. Παγώνη.

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, σε σχετική ερώτηση για το άνοιγμα των Δημοτικών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι αρνητική.

Σε άλλη κατεύθυνση του Υπουργείο Υγείας

Με τη θέση αυτή ωστόσο, δεν φαίνεται να συντάσσεται ο αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, πρόκειται για ένα σύνθετο δίλημμα με πολλά θετικά και ορισμένες ενστάσεις, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα οφέλη από την επιστροφή τους στις αίθουσες είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Εξήγησε πως «ό,τι και να συστήσει η Επιτροπή ή να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση θα την πάρει ο καθένας για το παιδί του» με βάση και τις οικογενειακές συνθήκες στις οποίες ζει αυτό το παιδί και εάν υπάρχουν στο περιβάλλον του ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας. Όπως πρόσθεσε, η επιστήμη δεν έχει καταλήξει αν είναι 100% ασφαλές για ένα παιδί να επιστρέψει στο σχολείο αλλά γνωρίζει πως τα παιδιά έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τη νόσο, νοσούν ηπιότερα και υπάρχει ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό – όπως και σε άλλες ιώσεις και λοιμώξεις που ενδέχεται να κινδυνεύσουν.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν συμβαίνει ή ότι δεν θα συμβεί σε μας, αλλά είναι πάρα πολύ σπάνιο, η πιθανότητα είναι πολύ μικρή», τόνισε ο κος Τσιόδρας που εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων:

«Υπάρχει μια κρυφή ανισότητα στη μάθηση και στην εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν στις πιο φτωχές οικογένειες, η οποία ενισχύεται σε περιόδους παύσης λειτουργίας των σχολείων. Υπάρχει ένα κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, σε χαμένη γνώση. Σε μελέτες του εξωτερικού φάνηκε ότι αρκετά παιδιά είτε δεν είχαν καλή πρόσβαση στα μαθήματα είτε δεν τα παρακολουθούσαν τα διαδικτυακά μαθήματα. Επίσης αναγνωρίζονται όλο και περισσότερες επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική κατάσταση των μαθητών με εμφάνιση άγχους και απομόνωσης από τους φίλους τους και εθισμού στο διαδίκτυο. Επίσης υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία».

Επίσης σημαντική παράμετρος όπως είπε ο κος Τσιόδρας είναι να γνωρίζει κάποιος τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι σε απομόνωση, σαφώς και είναι πιο ασφαλές τόνισε απ’ ότι αν συναντά τους φίλους του και μη τηρώντας τα μέτρα, παίζει στη γειτονιά και στις πλατείες, καθώς έτσι εκτίθεται σε ένα περιβάλλον λιγότερο ασφαλές.

 

Exit mobile version