«Όλοι οι Γερμανοί οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Αντίσταση»
ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

«Όλοι οι Γερμανοί οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Αντίσταση»

SHARE THIS

Ο εικονιζόμενος μπροστά από τον Λόφο του Καππή είναι ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς (Eberhard Rondholz), Γερμανός ιστορικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας που περισσότερο από κάθε άλλον ανέδειξε το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα στη μεταπολεμική Γερμανία. Το ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το 1982 με τον Erhart Klöss για τη Δυτικογερμανική Τηλεόραση έκανε γνωστή σε μαζική κλίμακα στη γερμανική κοινή γνώμη τη θηριωδία στα Καλάβρυτα, την οποία η πρώτη μεταπολεμική γενιά Γερμανών αγνοούσε, όπως και τα άλλα εγκλήματα της Βέρμαχτ και των SS στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία.

Του John Antono

Tον βλέπουμε να μιλάει στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές” του Ηλία Γιαννακάκη (2014). Αφού έχει προηγηθεί μια εξαντλητική περιγραφή όλων των γεγονότων που οδήγησαν στην εκτέλεση 677 αμάχων της επαρχίας Καλαβρύτων, το ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με την “καυτή πατάτα” που αποτελεί την αιτία της διαιρεμένης μνήμης μέχρι σήμερα στα Καλάβρυτα: άραγε υπαίτιοι για το ολοκαύτωμα ήταν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ που εκτέλεσαν τους 78 αιχμαλώτους της μάχης της Κερπινής (16/10/1943) μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωσή τους; Μήπως λοιπόν η σφοδρότητα της “Επιχείρησης Καλάβρυτα” και η εκτεταμένη σφαγή που προκάλεσε η 117 μεραρχία Κυνηγών το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου 1943 προέκυψε ως αντίποινα για την εκτέλεση των αιχμαλώτων από τον ΕΛΑΣ;

Πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη αντίληψη που έχει αναθερμανθεί τα τελευταία χρόνια και διακινείται από πολιτικά υποκείμενα της alt-right και θέλει να ερμηνεύει τις μαζικές εκτελέσεις, πυρπολήσεις χωριών και αναρίθμητων ακόμη εγκλημάτων του ναζιστικού στρατού κατοχής ως αποκλειστική συνέπεια της αριστερής αντιστασιακής δράσης. Χωρίς πράξεις αντίστασης κατά των κατακτητών, μας λένε οι κήρυκες του “νέου κύματος” και του αναθεωρητισμού, οι Ναζί δεν θα προέβαιναν σε μαζικά αντίποινα, οπότε η ναζιστική κατοχή θα ήταν σήμερα κάτι σαν χαρούμενες διακοπές για όλους.

Ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, όμως, ως αντιφασίστας με ιστορική συνείδηση, δεν υποκύπτει σε τέτοια ψευδεπίγραφα διλήμματα και προσθέτει μια άλλη οπτική:

«Για μένα είναι απλό το πράγμα. Όσοι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να πολεμάνε εναντίον του φασισμού και να πολεμάνε να πέσει όσο πιο νωρίς γίνεται το φασιστικό καθεστώς, κάνανε καλά. Το λέω λίγο απλά και είναι και η νομική άποψη και η άποψη του διεθνούς δικαίου που ίσως δεν μας ενδιαφέρει σε αυτό το σημείο, αλλά -έτσι το βλέπω εγώ σαν Γερμανός- έπρεπε όλοι οι Γερμανοί να πούνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Αντίσταση».

Exit mobile version