Ομερτά στην Ελλάδα – live διασυρμός στην Ευρώπη για τις υποκλοπές
EUROKINISSI)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομερτά στην Ελλάδα – live διασυρμός στην Ευρώπη για τις υποκλοπές

SHARE THIS

Σκίζεται σε live μετάδοση το πέπλο αδιαφάνειας με το οποίο πασχίζει η Κυβέρνηση να καλύψει τη διαδικασία διερεύνησης του σκανδάλου υποκλοπών.

Ενώ στην χώρα μας εκτοξεύονται δημόσια «απειλές» σε όποιον τολμήσει να μιλήσει για το σκάνδαλο υποκλοπών ακόμη και με… φυλάκιση, και η Εξεταστική Επιτροπή συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών με τις εργασίες της να πραγματοποιούνται χωρίς δημοσιοποίηση πρακτικών, η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου γίνεται με δημόσια ακρόαση.

Πιο αναλυτικά, σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο η εξεταστική επιτροπή για το παράνομο λογισμικό Pegasus διερευνά την ελληνική περίπτωση, με τους δημοσιογράφους Θανάση Κουκάκη και Σταύρο Μιχαλούδη που έχουν καταγγείλει την παρακολούθησή τους, να καταθέτουν, όπως και η ερευνήτρια δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου η οποία προχώρησε σε εκτεταμένη έρευνα για το θέμα στην ιστοσελίδα Inside Story.

Όπως ο Διεθνής Τύπος έδινε μεγαλύτερη σημασία στο σκάνδαλο υποκλοπών από τα εγχώρια ΜΜΕ, έτσι και σήμερα φαίνεται φαίνεται η αδυναμία των ελληνικών θεσμών να θωρακίσουν την Δημοκρατία, καθώς τα ελληνικά θεσμικά αντίβαρα, δείχνουν πια εντελώς απονευρωμένα.

Έτσι, οι Έλληνες πολίτες πρέπει να συντονιστούν στη συχνότητα κάποιου ξένου δικτύου ΜΜΕ ή να παρακολουθήσουν ζωντανά τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού για τις παρακολουθήσεις που αναδύθηκε εκ νέου μετά τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις στην χώρα μας.

Σκίζεται έτσι το πέπλο αδιαφάνειας με το οποίο πασχίζει η Κυβέρνηση να καλύψει τη διαδικασία διερεύνησης του σκανδάλου υποκλοπών.

Ο Θανάσης Κουκάκης δήλωσε σήμερα μεταξύ άλλων ότι «Η δημοσιογραφική έρευνα στην Ελλάδα, μέρα με την ημέρα, φέρνει στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνεργαστεί με ανθρώπους που είναι πολύ σκοτεινοί… αυτά τα πρόσωπα εμπλέκονται και στις προμήθειες συστημάτων παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ και με την εταιρεία Intellexa. Αναμένουμε τις εισαγγελικές Αρχές, να κάνουν τη δουλειά τους και να αξιοποιήσουν την δημοσιογραφική έρευνα, προκειμένου να πιστοποιήσουν αυτό που που προκύπτει εύκολα από τη δημοσιογραφική έρευνα».

«Όταν έτυχε η δική μου περίπτωση, είναι ένα χρόνο πριν δεν είχε υπάρξει το πλαίσιο των παρακολουθήσεων. Οι επιπτώσεις στη δουλειά μου ήταν τεράστιες. Το πρώτο πράγμα που συνειδητοποιείς είναι ότι έχεις εκθέσει πηγές και πιο ευάλωτους, όπως αξιωματούχους που πήραν ρίσκο να σε εμπιστευτούν, άνθρωποι που δεν έχουν χαρτιά, άλλοι που η απόφαση για το άσυλο εκκρεμεί. Χωρίς να το γνωρίζεις τους έχεις εκθέσει. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η ΕΥΠ είναι μια υπηρεσία που δε λογοδοτεί πουθενά και τα στελέχη της το γνωρίζουν.

Αν φτάσει στο δικαστήριο, θα αρκεί τα στελέχη να πει λόγους εθνικής ασφαλείας και η κουβέντα θα τελειώσει εκεί. Η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι κάτι εξαιρετικό, σπάνιο. Και στην Ελλάδα δεν είναι», δήλωσε από την πλευρά του ο Σταύρος Μαλιχούδης.

Σημειώνεται ότι η Πολωνή ευρωβουλεύτρια από την ευρωπαϊκή οικογένεια των Φιλελευθέρων (κόμμα Μακρόν) δήλωσε ότι «όσα καταθέτετε, τα ξέρω. Τις ίδιες πρακτικές εφάρμοσε η κυβέρνηση στην Πολωνία κατά της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων, προκειμένου να κρατήσουν την εξουσία».

Exit mobile version