Ομολογία ότι το lockdown απέτυχε και αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα – Νέα παράταση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομολογία ότι το lockdown απέτυχε και αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα – Νέα παράταση

SHARE THIS

Την παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη, ανακοίνωσε κι επισήμως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Την παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη, ανακοίνωσε κι επισήμως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα.

Τα πρόσθετα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα στο Λεκανοπέδιο εξακολουθούν να ισχύουν για άλλη μία εβδομάδα, έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου (06:00).

Ειδικότερα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και Αττικής, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.

Στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» μπαίνουν από αύριο, Σάββατο, στις 6 το πρωί έως τις 8 Μαρτίου οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου και Κορινθίας, καθώς και οι δήμοι Αρταίων, Διδυμότειχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας.

Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Παράλληλα, ο Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους δήμους Λάρισας και Βόλου τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. «Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι από το «κόκκινο« βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου, οι οποίοι μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης.

Παραδοχή ότι απέτυχε το lockdown

Η κ. Παπαευγγέλου παραδέχθηκε ότι το lockdown δε μείωσε την επιδημική καμπύλη με τον αναμενόμενο, από τους ειδικούς, τρόπο προχώρησε απόψε η , εξηγώντας πως η εφαρμογή των μέτρων διαφέρει σε σχέση με την περασμένη Άνοιξη. Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σε όλη τη χώρα την τελευταία εβδομάδα – παρά το lockdown και τους πρόσθετους περιορισμούς – με τον κυλιόμενο μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων να αγγίζει τα 1.500 και τα ενεργά περιστατικά του ιού να φτάνουν τις 12.000 ανέφερε απόψε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την επιδημία. Η αυξητική τάση αφορά μάλιστα τις περισσότερες περιφερειακές ενότητας της χώρας, όπως είπε.

Παράλληλα, αύξηση κατέγραψαν και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι υπολογίζονται σε 2.500 αυτή την ώρα, ενώ οι εισαγωγές ανά 24ωρο είναι 260 κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την καθηγήτρια. Και «αν και το 53% των νοσηλευόμενων είναι άνω των 65 ετών, το 1/3 εξ αυτών είναι άνθρωποι μέσης ηλικίας, 45 – 65 ετών, και αρκετοί είναι διασωληνωμένοι», πρόσθεσε.

Η δε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ της Αττικής είναι εμφανής, παρατήρησε, με πληρότητα 88% στις Covid ΜΕΘ. Κατά την κ. Παπαευαγγέλου, μικρή αύξηση παρατηρήθηκε και στον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη μάχη με τον ιό, ενώ εκτιμάται πως αυτός ο αριθμός θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τις περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, η καθηγήτρια σημείωσε πως αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται στον Πειραιά, ο οποίος μετρά πάνω από 1.100 ενεργά κρούσματα, όπως και στη Δυτική Αττική, με ανάλογο μέγεθος ενεργών περιστατικών. Στις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου οι επιστήμονες βλέπουν «σταθεροποίηση, με μικρή αύξηση» όπως είπε η ίδια, θυμίζοντας, ωστόσο, πως ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών αποτελεί μία «σημαντικά επιβαρυμένη περιοχή».

Ακολούθως, το μέλος της Επιτροπής έκανε λόγο για «πολλές μικρές πυρκαγιές – εξάρσεις σε πολλές περιοχές της χώρας», υπογραμμίζοντας πως με «τόσες συρροές – μετά από συναντήσεις σε σπίτια, σε εργασιακούς χώρους, σε κλειστές δομές – δε μπορεί να υποχωρήσει η φωτιά».

Παραδέχθηκε, δε, πως «δεν παρατηρήθηκε η μείωση του ιικού φορτίου που περιμέναμε ότι θα υπάρξει με το lockdown, περιμέναμε ταχύτερη μείωση της καμπύλης», τονίζοντας πως στο αποτέλεσμα αυτό – που δεν επιτρέπει να προχωρήσουμε σε άνοιγμα – ενδεχομένως συνέβαλλαν καιρικές συνθήκες και οι μεταλλάξεις του ιού, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η ευκολότερη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Εξάλλου, είναι σαφές, συνέχισε, πως το lockdown δε μπορεί να αποδώσει όπως την Άνοιξη, καθώς η εφαρμογή των μέτρων είναι διαφορετική. Σχολίασε πως «δε διαφέρουμε από την Ευρώπη, παντού ο κόσμος έχει κουραστεί», λόγος για τον οποίο οι ειδικοί αναζητούν «πιο έξυπνες λύσεις» διεθνώς.

Καταλήγοντας, η κ. Παπαευαγγέλου κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν πόσο άλλαξε η ζωή τους, πόσοι συνάνθρωποι μας χάθηκαν, ένα χρόνο μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα και ζήτησε εκ νέου να γίνεται σωστή τήρηση των μέτρων. Σήμερα, άλλωστε, γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τον ιό και για την αντιμετώπιση του, συμπλήρωσε, αναφερόμενη και στο εμβόλιο.

Όπως είπε η λοιμωξιολόγος, το δρόμο της ελπίδας «δείχνει» το Ισραήλ, το οποίο επανέρχεται στην κανονικότητα – «την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποίησαν και την πρώτη συναυλία» – έχοντας σημειώσει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού του. Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής «για λίγο ακόμη» μέχρι να μπορέσουμε «να ακολουθήσουμε κι εμείς το παράδειγμα του Ισραήλ», δήλωσε, κλείνοντας την κύρια τοποθέτησή της.

Exit mobile version