Οπαδική βία: Κλείνουν οι λέσχες φιλάθλων έως τις 31 Ιουλίου – Στο απυρόβλητο οι πρόεδροι των ΠΑΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οπαδική βία: Κλείνουν οι λέσχες φιλάθλων έως τις 31 Ιουλίου – Στο απυρόβλητο οι πρόεδροι των ΠΑΕ

SHARE THIS

Τα νέα μέτρα αφήνουν ξανά στο απυρόβλητο οι πρόεδροι των ΠΑΕ όσον αφορά τον ρόλο τους στην οργάνωση οπαδικών «στρατών».

Ξανά στην γνωστή κι αναποτελεσματική λογική της αυστηροποίησης των ποινών κινείται η Κυβέρνηση για την οπαδική βία, τρεις εβδομάδες μετά τη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη.

Ανακοινώθηκαν πριν λίγη ώρα οι κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, δόθηκε εντολή να κλείσουν οι σύνδεσμοι έως τις 31 Ιουλίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Αθλητισμού, όσες λέσχες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα θα παραμείνουν κλειστές, ενώ θα επιβάλλονται βαριά διοικητικά πρόστιμα.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη. Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών. Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της βίας, έκανε απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν χωρίς εξαιρέσεις.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους ως τις 31 Ιουλίου 2022.

Όπως κατέστη σαφές, αφήνεται ξανά στο απυρόβλητο η ευθύνη των προέδρων των ΠΑΕ και των ρόλων τους στην οργάνωση οπαδικών «στρατών», ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τις βαθύτερες εκείνες αιτίες που γεννούν τελικά την τυφλή οπαδική βία.

Exit mobile version