Παιδιά με αναπηρία χορεύουν και διεκδικούν μια αυτόνομη ζωή
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παιδιά με αναπηρία χορεύουν και διεκδικούν μια αυτόνομη ζωή

SHARE THIS

«Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο τι σημαίνει αναπηρία», δηλώνει η πρόεδρος του μαθητικού συλλόγου του σχολείου.

Μια γιορτή χαράς και συμπερίληψης έστησαν για τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς, παιδιά με αναπηρία από το 2ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πυλαίας Χορτιάτη.

Χορεύοντας στους ρυθμούς του τραγουδιού «Jerusalema» έδειξαν σε όλους όσους παραβρέθηκαν έξω από το περίπτερο 8 της ΔΕΘ τι σημαίνει ανθρώπινη δύναμη και ζωντάνια.

Χρειάστηκαν αρκετές πρόβες, με τη βοήθεια των καθηγητών τους, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να είναι έτοιμα για τη μεγάλη σημερινή γιορτή στη ΔΕΘ, την οποία κινηματογράφησαν και απαθανάτισαν, με τους γονείς σε ρόλο …βοηθού με κινητά, κάμερες ακόμα και drone! Το αποτέλεσμα δικαίωσε τόσο όσους εμπνεύστηκαν τη δράση όσο και όσους την έφεραν εις πέρας, αν κρίνει κανείς από τη λάμψη στα μάτια και τα πρόσωπα των παιδιών αλλά και αυτών που τούς παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό.

«Αν δείτε τις εκφράσεις των παιδιών, δείχνουν χαρά, διάθεση και συμμετοχικότητα. Το “ ζούνε” και χαιρόμαστε κι εμείς μαζί τους και οι γονείς το ίδιο», εξήγησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους του ΑΠΕ- ΜΠΕ, η εκπαιδευτικός Εριφύλη Διαμαντοπούλου. Το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη είναι, σύμφωνα με την ίδια, ένα εξωστρεφές σχολείο, το οποίο προτιμά να κάνει τέτοιες δράσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε χώρους εκτός του σχολείου και προβάλλουν την αναπηρία και τη διαφορετικότητα ώστε να μπορέσει να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία.

«Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο τι σημαίνει αναπηρία», δηλώνει η Μαρία Ζαφειρίου, πρόεδρος του μαθητικού συλλόγου του σχολείου, η οποία αν και πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, αυτό δεν βάζει …φρένο στη θέλησή της να μπορεί να ζει αυτόνομα.

«Τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν πάρα πολλές δυνατότητες να μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον κόσμο και την κοινωνία και να κάνουν πράγματα μαζί, να έρχεται ο κόσμος δίπλα μας, να μην φοβάται, είμαστε πάρα πολύ ανοιχτοί σαν σχολείο σε αυτό», τονίζει η εκπαιδευτικός κ. Διαμαντοπούλου.

Στη σημερινή δράση συμμετείχε όλο το ειδικό, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό του ΕΕΕΕΚ, υπό την καθοδήγηση της γυμνάστριας Ελένης Αδαμίδου, που την εμπνεύστηκε και την οργάνωσε. Ο χώρος της ΔΕΘ επελέγη καθώς δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο στο σχολείο λόγω της έλλειψης επαρκούς στεγαστικού χώρου.

Ένα σχολείο παράθυρο στον κόσμο

Μία ακόμα δράση, που πραγματοποιεί αυτόν τον καιρό το σχολείο στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ, είναι μια έκθεση με παλιά ρούχα που μεταποίησαν σε συνεργασία με το 1ο Επαλ Νικήτης. «Τα κάναμε καινούργια και κάναμε μια πασαρέλα όπου ήμασταν μοντέλα», λέει η Μαρία. Το κάθε παιδί στην πασαρέλα φορούσε ρούχα που το εκπροσωπούσαν και του ταίριαζαν. Μάλιστα, τα ρούχα που διάλεξε η Μαρία ήταν εμπνευσμένα από μια φράση της Φρίντα- «πόδια, γιατί σας χρειάζομαι, αφού έχω φτερά να πετάω;»- η οποία, όπως λέει η μικρή πρόεδρος του μαθητικού συλλόγου στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα σε όλους μας.

Το 2ο ΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη βρίσκεται στην περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα. Στο σχολείο αυτό δραστηριοποιούνται παιδιά με διάφορες αναπηρίες, όπως η εγκεφαλική παράλυση, η νοητική υστέρηση, αλλά και παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν τρεις κατευθύνσεις: την κηπουρική, την αυτόνομη διαβίωση και τη ζωγραφική. Είναι ένα σχολείο που πραγματοποιεί πολλές δράσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όπως η δημιουργία σχολικής εφημερίδας και παιδικών παραμυθιών, αλλά και συμμετοχή σε περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Exit mobile version