Πανεπιστήμια: Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 150 σχολές
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστήμια: Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 150 σχολές

SHARE THIS

Οι καταλήψεις συνεχίζονται σε περίπου 150 σχολές, σήμερα ξεκινά νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων.

Αναβρασμός επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευση με περισσότερες από 150 σχολές να συνεχίζουν να τελούν υπό κατάληψη.

Την ίδια ώρα, στις περισσότερες υπό κατάληψη σχολές ξεκινούν διαδικτυακές εξετάσεις ενώ 200 καθηγητές ΑΕΙ υπογράφουν κείμενο, όπου εκφράζουν την αντίθεσή τους με αυτές.

Η δε Σύνοδος των Πρυτάνεων εξέδωσε ανακοινωθέν, διαμαρτυρόμενη για τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, που έχουν διαταχθεί προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των διοικούντων για τη μη αποτροπή καταλήψεων, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 8/2 είναι προγραμματισμένο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. 200 καθηγητές ΑΕΙ υπογράφουν ‘ΌΧΙ’ στις διαδικτυακές εξετάσεις.

Την ώρα που το δίπολο ‘καταλήψεις – διαδικτυακές εξετάσεις’ εξακολουθεί να κυριαρχεί στα ΑΕΙ της χώρας, περίπου 200 καθηγητές ΑΕΙ με πρωτοβουλία των καθηγητών Γιάνη Βαρουφάκη (ΕΚΠΑ), Νίκου Θεοχαράκη (ΕΚΠΑ), Αλεξάνδρας Κορωναίου (Πάντειο) , Γιάννη Κουζή (Πάντειο) και Σεραφείμ Σεφεριάδη (Πάντειο) ανακοίνωσαν πως αρνούνται να συμμετάσχουν στις διαδικτυακές εξετάσεις. Οι λόγοι που επικαλούνται είναι η αδυναμία διασφάλισης της πιστοποίησης παρεχόμενης γνώσης καθώς και ο σεβασμός στις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων. Μέχρι χθες, είχαν συγκεντρωθεί 200 υπογραφές ενώ συνεχίζεται η διαδικασία συλλογής τους.

Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων 

Με χθεσινή ανακοίνωσή της (5/2), η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδικάζει τις βίαιες επιθέσεις εναντίον προσώπων, τα οποία βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στα Πανεπιστήμια. Επιπλέον, εκφράζει την αντίθεσή της απέναντι στις παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών και καταδικάζει εκείνες τις αναφορές και τα δημοσιεύματα, όπου όργανα ή πρόσωπα με διοικητικές θέσεις στα ΑΕΙ αντιμετωπίζονται με απαξίωση, καθώς τους καταλογίζεται από ολιγωρία έως σκοπιμότητα.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδικάζει «κάθε μορφής επίθεση εναντίον του Δημόσιου Πανεπιστημίου και θεωρεί ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ εκπληρώνουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, στο ακέραιο τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου, σε μια κρίσιμη περίοδο ιδιαίτερα εν όψει της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Η Σύνοδος Πρυτάνεων καλεί «όλους τους εμπλεκόμενους να εγκαταλείψουν τη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και μετάθεσης ευθυνών προς όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης στα Πανεπιστήμια και να δουν την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των Πανεπιστημίων».

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν καταβάλλεται, ούτε τρομοκρατείται και συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο της για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Exit mobile version