“Πολεμώντας” την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση νεαρών Ρομά στο Κορδελιό
PATRISNEWS.COM
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Πολεμώντας” την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση νεαρών Ρομά στο Κορδελιό

SHARE THIS

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε να στοχοποιούν τους Ρομά συνανθρώπους μας αναπαράγοντας στερεότυπα, βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία.

Τι γίνεται όμως όταν η ίδια η κοινωνία τους γυρίζει την πλάτη και τους αρνείται το δικαίωμα σε μία καλύτερη ζωή;

Αυτό, τουλάχιστον, αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ του Γιώργου Τσιτιρίδη για το parallaximag.gr που φέρνει στο φως ένα περιστατικό εις βάρος 6 φοιτητών Ρομά, μελών μιας νεοσύστατης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Μπορεί η εικόνα που διοχετεύεται από μερικά ΜΜΕ να είναι στιγματιστική σε σχέση με τους Ρομά όμως η αλήθεια είναι ότι οι νέοι άνθρωποι σπουδάζουν, εργάζονται, διεκδικούν και με σεβασμό στην παράδοση των γονιών τους χαράσσουν τα δικά τους όρια.

Δυστυχώς, αυτή η προσπάθεια αντί να στεφτεί με ενθάρρυνση και θαυμασμό, όπως επισημαίνει ο Παρασκευάς Σελίμ Βιλανάκης, ένα από τα βασικά μέλη της Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης “Kherel” που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 71, στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, δέχτηκε αρνητικές αντιδράσεις από μερίδα πολιτών.

Οι Ρομά δεν έχουν μάθει να δουλεύουν“, στερεότυπα και κακοποιητικές αντιλήψεις βγήκαν στην επιφάνεια.

Σε συνέντευξη του στο parallaximag.gr, ο Παρασκευάς Σελίμ Βιλανάκης δήλωσε:

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Πέρα από τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που προέκυψαν και είναι οι ίδιες για όσους αποφασίζουν να στήσουν μια επιχείρηση το Kherel πρέπει να παλέψει με προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.

Επειδή είμαστε τσιγγάνοι θεωρούν ότι θα φέρουμε κάτι πάρα πολύ κακό στην γειτονία. Η κοινωνία εμποδίζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την ένταξη. Θέλουν τους τσιγγάνους ενταγμένους όταν όμως κάποιοι από αυτούς κάνουν μια προσπάθεια θα κάνουν το αδύνατο δυνατό να την σταματήσουν.

Πως θα καταφέρουμε να βγούμε από τα γκέτο αν η κοινωνία δεν μας αποδεχτεί και δεν μας καλωσορίσει. Αν δεν καταφέρει να βρει εργασία ο τσιγγάνος ποιες θα είναι οι επιλογές του. Αν δεν με αποδέχεται να κάνω μια επιχείρηση και να δώσω δουλειά σε δέκα ανθρώπους αυτοί τι θα κάνουν για να επιβιώσουν.

Μας μαθαίνει η κοινωνία να είμαστε στο περιθώριο, μακριά της, μετά ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία ο Ρομά θα καταλήξει να κλέψει για να επιβεβαιώσει και πάλι την κοινωνία ότι δεν θέλει την ένταξη και του αρέσει να ζει στο γκέτο. Όσο λειτουργεί η επιχείρηση, μέρα με την ημέρα είμαι αισιόδοξος και θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει η γνώμη του κόσμου.

Κοντοζυγώνουν, βλέπουν μια επιχείρηση με ωραία χρώματα, φωτεινό, με νέα παιδιά. Όσοι τελικά το επισκέπτονται μένουν ευχαριστημένοι γιατί βάλαμε τόσο μεράκι, τόση όρεξη και μας λένε ότι ενώ ακούσανε κάτι διαφορετικό μείνανε τελικά απόλυτα ευχαριστημένοι“.

Πολεμώντας την προσπάθεια των νεαρών Ρομά

Όπως αναφέρουν τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ “Kherel” στο parallaximag.gr, ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, είναι από τους πρώτους που είδαν με καχυποψία το συγκεκριμένο εγχείρημα, με αποτέλεσμα να τους καλέσουν να “δώσουν εξηγήσεις” για την επιχείρηση τους.

Σε απάντηση του τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠΤ απέστειλαν e-mail στον Δήμαρχο, κ. Κλεάνθη Μανδαλιάνο, ρωτώντας τον “Για πόσους ιδιοκτήτες που διατηρούν καταστήματα στην περιοχή του Κορδελιού “νοιαστήκατε” τόσο πολύ και τους καλέσατε στο γραφείο σας ώστε να πάρετε απαντήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες που θα παρέχουν;”

“Θεωρούμε ότι δεν έχουμε να απολογηθούμε σε κανέναν”

Σύμφωνα με δηλώσεις των μελών της ΚΟΙΝΣΕΠ «Kherel» καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίζουν τις τρικλοποδιές που τους βάζουν οι κάτοικοι, ο εμπορικός Σύλλογος, οι δημοτικές αρχές.

Όπως αναφέρει το Parallaxi, ο Δήμαρχος κάλεσε τα μέλη της ΚΟΙΣΝΕΠ. Οι νεαροί αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Δημάρχου νιώθοντας προσβεβλημένοι. Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν ιδιαιτέρως δύσκολες αφού έπρεπε να κατατεθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έναρξη της επιχείρησης.

Εντύπωση προκαλεί πως, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Παρασκευάς Σελίμ Βιλανάκης, ενώ έγινε ο απαραίτητος έλεγχος και τους διαβεβαίωσαν ότι είναι όλα έτοιμα και ο μηχανικός θα εκδώσει την γνωστοποίηση άδειας του καταστήματος, το σύστημα δεν επέτρεπε στον μηχανικό να εκδώσει τη γνωστοποίηση της άδειας.

Αναστολή της άδειας λειτουργίας

Μετά από έλεγχο της αστυνομίας τους βεβαιώθηκε παράβαση λειτουργίας άνευ αδείας αξίας 2400€. Όπως καταγγέλλουν, ο λόγος, σύμφωνα με το αρμόδιο αρμόδιο τμήμα αδειών, ήταν ότι στον φάκελο που κατέθεσαν οι υπεύθυνες δηλώσεις θα έπρεπε να έχουν νεότερες υπογραφές ενώ μια ημέρα πριν οι ίδιοι άνθρωποι τα έλεγξαν και τους διαβεβαίωσαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν.

Όπως λένε οι ίδιοι, από την πρώτη κιόλας ημέρα, έως και σήμερα που μετρούν δύο μήνες λειτουργίας, ο αστυνομικός έλεγχος γίνεται σε καθημερινή βάση, 3-4 φορές την ημέρα, αφού το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχεται κλήσεις για διάφορους λόγους που αφορούν την Συνεταιριστική Επιχείρηση Kherel.

Δεν θα το βάλουμε κάτω

Το Kherel λόγο της σφράγισης του θα παραμείνει κλειστό για δέκα ημέρες και θα λειτουργήσει ξανά το Σάββατο 3 Ιουνίου.

Exit mobile version