Politico: Στην Ελλάδα ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους για τη μεγαλύτερη φωτιά στην Ευρώπη
EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Politico: Στην Ελλάδα ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους για τη μεγαλύτερη φωτιά στην Ευρώπη

SHARE THIS

"Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να μεταθέσουν την προσοχή των πολιτών στην σύλληψη εμπρηστών και κάποιοι φτάνουν να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος βάζει τις φωτιές".

Την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποποιηθεί των ευθυνών της, σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, καυτηριάζει με άρθρο του το Politico κάνοντας λόγο για “αποδοπομπιαίους τράγους“.

Έβρος, Πάρνηθα, Ρόδος, Κέρκυρα, Μαγνησία, Βοιωτία και άλλες περιοχές παραδόθηκαν στις φλόγες αφήνοντας πίσω τους στην κυριολεξία καμένη γη.

Ο κρατικός μηχανισμός, παρά τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για σχέδιο ετοιμότητας, απέτυχε να αποτρέψει την οικολογική καταστροφή.

Όπως σχολιάζει το Politico “Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να μεταθέσουν την προσοχή των πολιτών στην σύλληψη εμπρηστών και κάποιοι φτάνουν να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος βάζει τις φωτιές” δείχνοντας και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και τις δηλώσεις τους για “αλητήριους εμπρηστές”.

Στον Έβρο σημειώνονται περιστατικά στοχοποίησης μεταναστών από ακροδεξιούς που συμπεριφέρονται ως αυτόκλητοι σερίφηδες επιμένοντας σε μια ρητορική μίσους για οργανωμένο σχέδιο.

Αρωγοί τους, σύμφωνα με το άρθρο του Politico, μεγάλες ελληνικές εφημερίδες με κεντρικούς τίτλους τους έριξαν λάδι στη φωτιά της ξενοφοβίας και της στοχοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων.

Το κυνήγι μαγισσών συνεχίζεται με τις προσαγωγές δεκάδων πολιτών που έχουν συλληφθεί ως εμπρηστές και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι ελλείψει στοιχείων.

Ο Ισπανός καθηγητής Δασολογίας Βίκτορ Ρέσκο ντε Ντίος σχολίασε στο Politico ότι η εστίαση στο ποιος μπορεί να βάζει φωτιές επιτρέπει στις κυβερνήσεις να ρίχνουν την ευθύνη σε πρόσωπα αντί για την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζουν.

Γιατί, αν η συζήτηση μετατεθεί στο γιατί εξαπλώθηκε η φωτιά, τότε πρέπει να συζητήσουμε για το ποιος είναι ο υπεύθυνος διαχείρισης των δασών – και σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη πιθανώς βαρύνει τους πολιτικούς … Γι’ αυτό συχνά η συζήτηση μετατίθεται από την διαχείριση του δάσους στο πώς άναψε η πρώτη σπίθα“.

Exit mobile version