Politico: Μην αρρωστήσετε στην Ελλάδα – Τα νησιά γεμάτα τουρίστες, αλλά χωρίς γιατρούς
EUROKINISSI ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Politico: Μην αρρωστήσετε στην Ελλάδα – Τα νησιά γεμάτα τουρίστες, αλλά χωρίς γιατρούς

SHARE THIS

Ακόμη ένα δημοσίευμα που αποτυπώνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν εγκαταλειφθεί οι δημόσιες δομές υγείας της χώρας.

Την τραγική υποστελέχωση των δομών υγείας στην χώρα μας, και ιδιαίτερα στα νησιά ενώ βρισκόμαστε στο peak της τουριστικής περιόδου, αναδεικνύει με εκτενές ρεπορτάζ του, το έγκριτο Politico.

«Τα ειδυλλιακά νησιά της Ελλάδας ξεχειλίζουν από τουρίστες, αλλά το ιατρικό τους σύστημα ραγίζει» αναφέρει στην εισαγωγή του το Politico, επαναφέροντας ορισμένα από τα πρόσφατα, τραγικά περιστατικά που αποκάλυψαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις ελλείψεις και τα κενά στον χώρο της δημόσιας Υγείας.

«Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, είναι διαθέσιμο μόλις ένα ασθενοφόρο όλο το 24ωρο. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι εντοπίζεται μόνο στα νησιά. Στην Αθήνα λειτουργούν γύρω στα 50 ασθενοφόρα, αντί για τα 85 με 90 που χρειάζονται», σημειώνει το Politico που φιλοξενείς δηλώσεις του Γιώργου Μαθιόπουλου, προέδρου του ΕΚΑΒ.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η συντριπτική πλειονότητα των Κέντρων Υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου παλεύει να αντεπεξέλθει, καθώς ο περιορισμένος αριθμός γιατρών πρέπει να εφημερεύει καθημερινά. Την ίδια στιγμή λόγος γίνεται και για το κόστος ζωής στα νησιά που έχει γίνει δυσβάσταχτο λόγω της αύξησης του τουρισμού, λειτουργώντας ως ένας απολύτως αποτρεπτικός παράγοντας για γιατρούς να μετακομίσουν.

«Έχουμε στείλει αρκετούς διασώστες (υγειονομικής περίθαλψης) από την υπόλοιπη χώρα στα νησιά για να καλύψουν τις ανάγκες της σεζόν», ανέφερε ακόμη ο Γ. Μαθιόπουλος.

«Οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να κόψουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές για αυτό, αλλά προφανώς αυτές είναι απλώς πρόχειρες λύσεις» τόνισε ακόμη ο ίδιος.

Παράλληλα, το έγκριτο διεθνές Μέσο αναφέρεται και στα μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ με την ενίσχυση στρατού και πυροσβεστικής:

«Η κυβέρνηση λέει ότι η κίνηση αυτή δεν έχει στόχο να δώσει μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά να σώσει ζωές κατά την πολυσύχναστη τουριστική περίοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν.

Η εξουθένωση είναι μια κύρια αιτία που αναφέρεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο παραιτήσεων γιατρών σε όλα τα νησιά. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ) είπε ότι αυτό «εξελίσεται πλέον σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων στην περιοχή αλλά και νοσοκομειακών τμημάτων σε μεγαλύτερες πόλεις».

«Αυτά τα πράγματα δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν σε έναν πολιτισμένο κόσμο, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε έναν τουριστικό προορισμό», είπε ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς. «Χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις και μόνιμες λύσεις».

Exit mobile version