«Πόρτα» και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Αμβρόσιο
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πόρτα» και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Αμβρόσιο

SHARE THIS

Μετά και την καταδίκη από τον Άρειο Πάγο ο ίδιος αποφάσισε να πάει την υπόθεση στο Στρασβούργο, που τελικά απέρριψε την προσφυγή του.

Την προσφυγή του τέως Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιου, απέρριψε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), το οποίο όχι μόνο συμφωνεί με την κρίση του εθνικού δικαστηρίου σχετικά με την καταδικαστική απόφαση για τον κ. Αμβρόσιο, αλλά εξηγεί τι δεν είναι ελευθερία έκφρασης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο του Βασίλη Θανόπουλου στο Antivirus Magazine, ο τέως Μητροπολίτης Αμβρόσιος, μετά την καταδίκη του στα ελληνικά δικαστήρια για παραβίαση του Ν. 927/1979 είχε προσφύγει στο Στρασβούργο, υποστηρίζοντας ότι η ποινική του καταδίκη παραβίασε την ελευθερία της έκφρασής του.

Η υπόθεση αφορούσε στην ανάρτηση ενός ομοφοβικού άρθρου από τον Αμβρόσιο (Αθανάσιο Λενή) στο προσωπικό του blog τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η Βουλή των Ελλήνων επρόκειτο να συζητήσει την προτεινόμενη νομοθεσία για την εισαγωγή του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και στην επακόλουθη δίωξη και καταδίκη του για υποκίνηση μίσους και διακρίσεων. Το άρθρο είχε τίτλο: “Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι!- Ας μιλήσουμε έξω απ’ τα δόντια: Φτύστε τους!”.

Με αφορμή αυτό το άρθρο και μετά τη μήνυση ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ο Αμβρόσιος καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή.

Μετά και την καταδίκη από τον Άρειο Πάγο ο ίδιος αποφάσισε να πάει την υπόθεση στο Στρασβούργο. Το δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε την προσφυγή του.

Οι απόψεις του ήταν πιθανό να προκαλέσουν διακρίσεις και μίσος

Κατά το ΕΔΔΑ ο προσφεύγων με το άρθρο του είχε ως στόχο τους ομόφυλους και τα δικαιώματά του στην ελευθερία της έκφρασης δεν είχαν παραβιαστεί, καθώς οι απόψεις του ήταν πιθανό να προκαλέσουν διακρίσεις και μίσος.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο ο προσφεύγων με την προσφυγή του προσπάθησε να εκτρέψει το άρθρο 10 (ελευθερία της έκφρασης) από τον πραγματικό σκοπό του, χρησιμοποιώντας το για σκοπούς που ήταν σαφώς αντίθετοι με τις αξίες που η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσπαθούσε να προωθήσει. Το Δικαστήριο έκρινε, σύμφωνα με το άρθρο 17 (απαγόρευση κατάχρησης δικαιώματος), ότι η προσφυγή ήταν ratione materiae ασυμβίβαστη με τις διατάξεις της ΕΣΔΑ και την απέρριψε ως απαράδεκτη.

Exit mobile version