Πόσα γνωρίζουμε για τη συμβολή των ανάπηρων στο αντιστασιακό κίνημα;  
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσα γνωρίζουμε για τη συμβολή των ανάπηρων στο αντιστασιακό κίνημα;  

SHARE THIS

Η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ» οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ανάπηροι. Οι πρωτοπόροι της Λεφτεριάς», με στόχο να αναδειχθεί ο αντιστασιακός αγώνας των αναπήρων πολέμου κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Η εκδήλωση γίνεται στην επέτειο του περίφημου μπλόκου των νοσοκομείων (30 Νοεμβρίου 1943), όπου τα ελληνικά Σώματα και Τάγματα Ασφαλείας συνέλαβαν περίπου 1.500 αναπήρους του αλβανικού μετώπου, λόγω της αντιστασιακής τους δράσης μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. «Μπορεί κάθε φορά στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 να αναφερόμαστε στους ηρωικούς ανάπηρους του αλβανικού μετώπου, όμως ποτέ δεν ασχολούμαστε με την τύχη που είχαν αυτοί οι άνθρωποι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», τονίζει στο rosa.gr ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο οποίος συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.

«Η συστηματική και διαρκής απαξίωση του ελληνικού αντιστασιακού κινήματος, λόγω της κεντρικής θέσης που είχε το ΕΑΜ σε αυτό, συμπαρέσυρε στη λήθη και την τεράστια συνεισφορά των αναπήρων πολέμου. Οι ανάπηροι πρωτοστάτησαν σε όλες τις αντιστασιακές κινητοποιήσεις της Κατοχής, δίνοντας δεκάδες θύματα. Αποτέλεσαν τους κύριους εκφραστές του πατριωτικού αισθήματος των κατεχόμενων Ελλήνων. Ήταν οι άνθρωποι που είχαν πολεμήσει και νικήσει τον φασισμό στα αλβανικά βουνά και έκαναν το ίδιο στους δρόμους της κατεχόμενης Αθήνας. Δυστυχώς 80 χρόνια μετά, το έγκλημα του ελληνικού κατοχικού κράτους παραμένει άγνωστο», πρόσθεσε ο κ. Χαραλαμπίδης, ο οποίος παράλληλα μέσα από την πρωτοβουλία Athens History Walk φέρνει τους Αθηναίους πολίτες κοντά στη δημόσια ιστορία.

Επίσης, στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ένα σημαντικό και άγνωστο τεκμήριο για την αντιστασιακή δράση των αναπήρων, το βιβλίο του Φρίξου Θεοφανίδη, «Ανάπηροι. Οι πρωτοπόροι της λεφτεριάς, έκδοση του 1946», με τον κ. Χαραλαμπίδη να δηλώνει στο rosa.gr ότι «Δεκάδες Έλληνες ανάπηροι του αλβανικού μετώπου εκτελέστηκαν από την Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή και τα Τάγματα Ασφαλείας ή παραδόθηκαν στους Γερμανούς προς εκτέλεση επειδή εντάχθηκαν μαζικά στο ΕΑΜ».

Πληροφορίες για την εκδήλωση

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδη στο Παλαιό Φάληρο (Λεωφ. Συγγρού 387 Π. Φάληρο) την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά στο: https://diavlos.grnet.gr/event/e2090.

Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα λόγω πανδημίας για την παρουσία στον χώρο και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Exit mobile version