«Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία» – Όταν η Ελλάδα προίκιζε τη βασίλισσα Σοφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία» – Όταν η Ελλάδα προίκιζε τη βασίλισσα Σοφία

SHARE THIS

Συγκεκριμένα, αρχές της δεκαετίας του 1960, σε περίοδο «λιτότητας», ο τότε βασιλιάς Παύλος προίκισε πλουσιοπάροχα την κόρη του Σοφία

«Σας θαυμάζει ο κόσμος όλος» είπε η Σοφία της Ισπανίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη . «Να είστε καλά, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Είστε ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα ποτέ», συνέχισε η Σοφία. «Να είστε καλά», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος τους ισχυρισμούς της σε ένα σπάνιο δείγμα μετριοφροσύνης.

Τη Σοφία, την προίκισε ο ελληνικός λαός και φυσικά αυτό δεν το θυμήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτησή τους, παρά μόνο τη ρώτησε αν πήγε στο Τατόι και αφού πήρε αρνητική απάντηση της είπε: «Θα ήθελα πάρα πολύ την επόμενη φορά που θα έρθετε να πάμε μαζί και να μας μεταφέρετε και τις δικές σας αναμνήσεις από το Τατόι γιατί γίνεται μία πολύ σημαντική δουλειά να αναδείξουμε το χώρο».

Συγκεκριμένα, αρχές της δεκαετίας του 1960, σε περίοδο «λιτότητας», ο τότε βασιλιάς Παύλος προίκισε πλουσιοπάροχα την κόρη του Σοφία, με 300.000 δολάρια, και δαπάνησε 2.800.000 δραχμές για το «γάμο του αιώνα» με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.

Οι φοιτητές διαδήλωναν φωνάζοντας «Προίκα στην παιδεία όχι στη Σοφία» αλλά δεν άκουγε τον λαό. Ίσως μας θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία, χωρίς τους τίτλους «ευγενείας» φυσικά…

Exit mobile version