Προσφυγή Ασάνζ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
AP
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσφυγή Ασάνζ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

SHARE THIS

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που δίνει μάχη για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ από τη Βρετανία

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και μια κατηγορία για κατάχρηση υπολογιστή λόγω της δημοσίευσης χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, τα οποία διέρρευσε η πληροφοριοδότης Τσέλσι Μάνινγκ. Οι κατηγορίες εις βάρος του προβλέπουν ως μέγιστη ποινή φυλάκισης τα 175 έτη. Ο 51 χρόνος, υπέβαλε έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), όπως επιβεβαίωσε το δικαστήριο την Παρασκευή.

Σύμφωνα Reuters, με το η Βρετανία έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση του, αλλά ο ίδιος έχει ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, με την πρώτη ακρόαση να αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους. Η νομική του ομάδα έχει επίσης κινήσει διαδικασία κατά της Βρετανίας στο ΕΔΔΑ, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να διατάξει την παρεμπόδιση της έκδοσης.

“Επιβεβαιώνουμε ότι έχει παραληφθεί αίτηση”, ανέφερε ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Η Στέλλα Ασάνζ, η σύζυγός του, δήλωσε ότι ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί το ΕΔΑΔ να εξετάσει την υπόθεση και ότι θα μπορούσε να επιλυθεί στη Βρετανία. Αν η υπόθεση οδηγηθεί στο ΕΔΑΔ, είπε ότι “θα ήταν μια θλιβερή μέρα και μια μεγάλη απογοήτευση”. Ο αδελφός του Ασάνζ, Γκάμπριελ Σίπτον, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πιστεύει πως οι αμερικανικές αρχές θα ήθελαν να αποφύγουν την παραπομπή της υπόθεσης στο ΕΔΑΔ, καθώς τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και το κοινό είναι πιο συμπαθή στην υπόθεσή του από ό,τι στη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. “Φαντάζομαι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να το αποφύγουν αυτό… να προσπαθήσουν να εκδώσουν έναν εκδότη από την Ευρώπη για τη δημοσίευση αμερικανικών πολεμικών αποκαλύψεων, όταν οι ΗΠΑ ζητούν από την Ευρώπη να κάνει κάθε είδους θυσίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Σίπτον.

Τον Ιανουάριο του 2021, ένας Βρετανός δικαστής έκρινε ότι ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί, λέγοντας ότι η ψυχική του υγεία σήμαινε ότι θα κινδύνευε να αυτοκτονήσει αν καταδικαζόταν και κρατούνταν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε μετά από έφεση των αμερικανικών αρχών, οι οποίες έδωσαν ένα πακέτο διαβεβαιώσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Αυστραλία για να εκτίσει οποιαδήποτε ποινή.

Η έκδοση επικυρώθηκε στη συνέχεια τον Ιούνιο από τον τότε Βρετανό υπουργό Εσωτερικών, αφού η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα δικαστήρια είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα ήταν άδικη ή κατάχρηση διαδικασίας και ότι θα του επιφυλάσσονταν η κατάλληλη μεταχείριση.

Το WikiLeaks έγινε για πρώτη φορά γνωστό το 2010, όταν έδωσε στη δημοσιότητα εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διαβαθμισμένα αρχεία και διπλωματικά τηλεγραφήματα, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης παραβίασης ασφαλείας του είδους της στην ιστορία του αμερικανικού στρατού.

Αμερικανοί εισαγγελείς και δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας θεωρούν τον Ασάνζ απερίσκεπτο εχθρό του κράτους, οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή πρακτόρων που κατονομάζονται στο υλικό που διέρρευσε.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ λένε ότι είναι ένας ήρωας κατά του κατεστημένου που έχει πέσει θύμα επειδή αποκάλυψε τα αμερικανικά αδικήματα στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και ότι η δίωξή του αποτελεί μια πολιτικά υποκινούμενη επίθεση κατά της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του λόγου.

Πέρασε επτά χρόνια κρυμμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοση του στη Σουηδία, όπου καταζητείτο για ανάκριση σχετικά με μια έρευνα για σεξουαλική επίθεση, η οποία αργότερα αποσύρθηκε.

Ωστόσο, σύρθηκε έξω και φυλακίστηκε το 2019 για παραβίαση των όρων εγγύησης και έκτοτε κρατείται στη φυλακή του Λονδίνου, ενώ η υπόθεση έκδοσής του εκδικάζεται.

Η υπόθεση κέρδισε δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, καθώς μεγάλα μέσα ενημέρωσης που είχαν αρχικά συνεργαστεί με τον Ασάνζ για το υλικό που διέρρευσε, έγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία αναφέρουν ότι η δίωξή του πρέπει να τερματιστεί.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπάνες δήλωσε ότι έθεσε το θέμα της απελευθέρωσης του Ασάνζ σε αξιωματούχους των ΗΠΑ, λέγοντας ότι το θέμα πρέπει να κλείσει.

 

 

Exit mobile version