Πρωτομαγιά 2021: Στο δρόμο ενάντια στην επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτομαγιά 2021: Στο δρόμο ενάντια στην επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα

SHARE THIS

Σήμερα Πέμπτη η 24ωρη πανελλαδική απεργία που πραγματοποιούν δεκάδες σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων ενάντια στην επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο εορτασμός της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς συμπίπτει με το κύμα ξεσηκωμού τον εργαζομένων απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα, ενάντια στο αντί-εργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που μεταξύ άλλων καταργεί το 8ωρο και απελευθερώνει τις απολύσεις.

24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, δεκάδες σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ, τρόλεϊ και τραμ η Αθήνα, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια σε όλη τη χώρα. Μεταξύ των κεντρικών συνθημάτων των συνδικάτων το «όχι» στην «κατάργηση του 8ωρου».

Σε 24ωρη απεργία και δυναμικές κινητοποιήσεις καλούν τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ και δεκάδες σωματεία, λέγοντας «όχι» στις προωθούμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά αλλά και αποτίοντας φόρο τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Όπως δηλώνει το ΕΚΑ, το οποίο διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην πλ. Κλαυθμώνος, επιδιώκει να στείλει ένα «ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενάντια στους επικείμενους αντεργατικούς σχεδιασμούς», απέναντι «στην κατάργηση του 8ώρου, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, το άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους, την μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ και την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, την προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας, τις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο (ηλεκτρονική ψηφοφορία, ηλεκτρονικά μητρώα στη διάθεση κυβέρνησης και εργοδοτών)» και την καλεί «να μην γυρίσει τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω».

Σε συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος καλεί, την ίδια ώρα, και η ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει κηρύξει 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, σημειώνοντας ότι «ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886».

Σημειώνεται ότι πληθώρα υπηρεσιών αναμένεται να μη λειτουργήσουν, λόγω της απεργίας στο Δημόσιο. Μεταξύ άλλων, τα νοσοκομεία αναμένεται να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, λόγω και της συμμετοχής των υγειονομικών στις κινητοποιήσεις.

«Μετατρέπουμε το θυμό μας σε αγώνα. Την αγανάκτηση μας σε οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση. Για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας στη χώρα μας, για τα εκατομμύρια νεκρών σε όλο τον κόσμο που θάφτηκαν κάτω από τα σαθρά θεμέλια των υποχρηματοδοτημένων και εμπορευματοποιημένων συστημάτων υγείας», σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ, η οποία καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν «στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλοι τη χώρα».

«Ο εφετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την υπερπροσπάθεια των υγειονομικών να καταπολεμήσουν την πανδημία σε αντίξοες συνθήκες και αντιμέτωποι με όλες τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να ψηφίσει Νομοσχέδιο στην Βουλή που καταργεί και συρρικνώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για τα οποία έδωσε σκληρούς αγώνες το εργατικό κίνημα να κατακτήσει», προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία δίνει ραντεβού στην «πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00πμ για την Αττική» και «όπου αποφασίζουν τα κατά τόπους νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ» για την περιφέρεια.

Το κάλεσμα για την απεργία υπογράφεται από περισσότερες των 400 συνδικαλιστικών οργανώσεων, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, το οποίο διοργανώνει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα μία ώρα νωρίτερα, στις 10 π.μ., τονίζοντας πως «η κυβέρνηση με το νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη». «135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο», τονίζει ακόμη το Πανεργατικό Μέτωπο.

Οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ για την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, θα είναι όλες στις 9.15 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα
  • Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι συνταξιούχων, Μαζικοί φορείς της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας και των Βορείων Προαστίων
  • Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία και επιτροπές αγώνα στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, Σωματεία των ΟΤΑ, της περιφέρειας, της Δημόσιας Διοίκησης, Μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας και των Νοτίων Προαστίων

Από την πλευρά τους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και πρωτοβάθμια σωματεία έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, για τις 10.30.

Καλέσματα στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα έχουν απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, μεταξύ άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Απεργία σε ΜΜΜ και πλοία

Επισημαίνεται πως ακινητοποιημένοι θα είναι σήμερα οι συρμοί του μετρό (γραμμές 2, 3) και του ΗΣΑΠ (γραμμή 1), ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποιούν τα τρόλεϊ και το τραμ. Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από την πλευρά της, ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω της 3ωρης στάσης εργασίας, αύριο από τις 10:00 έως 13:00, που πραγματοποιούν τα σωματεία εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, θα υπάρξουν τροποποιήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

Παράλληλα, δεμένα αναμένεται να μείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών στα λιμάνια, καθώς 24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισαν και οι διοικήσεις 13 ναυτεργατικών σωματείων για την Πέμπτη 6 Μαΐου, με την ΠΝΟ να καλεί τους ναυτεργάτες σε «αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να αποκρούσουμε και να ακυρώσουμε αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και των εφοπλιστών που στοχεύουν στην περαιτέρω αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που προέκυψαν ύστερα από αγώνες δεκαετιών».

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως σε ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων της προχωρά η SKY express λόγω της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την στάση της ΟΣΥΠΑ από τις 11:00 έως τις 15:00, στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Απεργία εργαζομένων στα ΜΜΕ

Υπενθυμίζεται πως οι δημοσιογραφικές ενώσεις (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ κ.α.) τίμησαν τη Πρωτομαγιά προχθές, Τρίτη, οπότε και είχε μεταφερθεί η αργία της 1ης Μάη, μαζί με την ΓΣΕΕ. Ωστόσο, ορισμένα σωματεία εργαζομένων στα ΜΜΕ επέλεξαν να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία θα δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος – «τηρώντας κάθε απαραίτητο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας» – εναντίον εκείνων «που εξυφαίνουν τα εργατοκτόνα και λαοκτόνα μέτρα του νέου φεουδαλισμού», ζητώντας «ανεξάρτητη ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία» και «για ενημέρωση χωρίς λογοκρισία».

Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας του κλάδου, αλλά και του ΕΚΑ, για προκήρυξη απεργίας σήμερα, Πέμπτη, ανταποκρίθηκαν και οι ΕΤΙΤΑ (τεχνικοί τηλεόρασης στην Αττική) και ΕΤΕΡ (τεχνικοί ραδιοφώνου). Αιτιολογώντας τη σχετική απόφασή της, η ΕΤΕΡ εξηγεί, σε ανακοίνωσή της, πως «επέλεξε να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της 6ης Μαΐου και όχι στις 4 Μαΐου που απλώς παρατείνει την αλυσίδα των αργιών του Πάσχα και ξεμπερδεύει με την “υποχρέωση” της κινητοποίησης για την Πρωτομαγιά», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για την προώθηση εργασιακών σχέσεων και όρων «που έρχονται από τον προπερασμένο αιώνα».

Exit mobile version