Ψέματα: Η κακοποίηση και ο βιασμός σε πρώτο πλάνο στην ελληνική τηλεόραση
INSTAGRAM / ΨΕΜΑΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψέματα: Η κακοποίηση και ο βιασμός σε πρώτο πλάνο στην ελληνική τηλεόραση

SHARE THIS

Ιδιαίτερα σημαντικό ότι άνοιξε αυτή η συζήτηση και στην Ελλάδα, που μετρά καθημερινά θύματα παρενοχλήσεων, βιασμών και γυναικοκτονιών

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι σπάνια βλέπουμε στην τηλεόραση δουλειές με κοινωνικό υπόβαθρο και μηνύματα, που προκαλούν έναν ωφέλιμο προβληματισμό στους τηλεθεατές.

Μπορεί να έχουν περάσει περίπου 30 χρόνια από την αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα κι όμως, η ελληνική τηλεόραση φαίνεται να αντιμετωπίζει μια… δυσκολία στο να μιλήσει ανοιχτά για την κακοποίηση, τον βιασμό, αλλά και την αμφισβήτηση των θυμάτων, που προσπαθούν να δικαιωθούν. Μία τέτοια σειρά με έντονο κοινωνικό προβληματισμό είναι τα «Ψέματα».

Μέσα στη μαυρίλα και το σκοτάδι που επικρατεί στην κοινωνία, με την πατριαρχία να κάνει συνεχώς αισθητή την παρουσία της, η σειρά καταπιάνεται με το σημαντικό ζήτημα αυτό και προσφέρει λίγο φως μέσα στο σκοτάδι των ριάλιτι και της «κίτρινης» ψυχαγωγίας.

Στη σειρά παρακολουθούμε το θύμα του βιασμού, που έχει εξαπατηθεί μάλιστα να συνειδητοποιεί το τι της συνέβη, αλλά και τον αγώνα της για το κυνήγι του βιαστή της μέσω της νομικής οδού.

Η πρωταγωνίστρια, θυμάται λίγα πράγματα από το βράδυ του βιασμού της, όμως θυμάται με σιγουριά, πως δεν έδωσε ποτέ τη συναίνεσή της. Αμφισβητείται εντόνως, καθώς ο βιαστής της είναι πρόσωπο με κύρος και «όμορφο» και κατά τη νοσηρή νοοτροπία της κοινωνίας, «δεν έχει ανάγκη να βιάσει».

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ανοίγεται η κουβέντα για τη συναίνεση σε ελληνική σειρά και το τεράστιο ταξίδι δικαίωσης των θυμάτων, που αναζητούν την αλήθεια και περνούν τρομερά εμπόδια μέχρι να τιμωρηθεί ο θύτης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι άνοιξε επιτέλους αυτή η συζήτηση και στην Ελλάδα, που μετρά καθημερινά θύματα παρενοχλήσεων, βιασμών και γυναικοκτονιών και ακόμη ορισμένοι αμφισβητούν ανοιχτά τα θύματα και τις καταγγελίες τους.

Η σειρά προβάλλεται κάθε Πέμπτη 22:40 στον Alpha

Πρωταγωνιστούν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χρήστος Λούλης, Ζέτα Δούκα,
Ιωάννης Παπαζήσης, Χρήστος Σαπουντζής, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος
Χρανιώτης, Βασιλική Τρουφάκου, Θάνος Τοκάκης, Κίμων Κουρής,
Δημήτρης Αριανούτσος.

Σενάριο: Νίκος Μήτσας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας

Exit mobile version