«Ράπισμα» από τον Διεθνή Τύπο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την Ελευθερία του Τύπου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ράπισμα» από τον Διεθνή Τύπο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την Ελευθερία του Τύπου

SHARE THIS

«Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι» όπως αποδεικνύεται από τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ για την Ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, η οποία πλέον, αμφισβητείται ανοιχτά.

Έπειτα από διεθνείς επικρίσεις για την Ελευθεροτυπία στη χώρα μας που επλήγη περαιτέρω μετά την έξαλλη αντίδραση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά Ολλανδής δημοσιογράφου που θέλησε να τον ρωτήσει για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, ρεπορτάζ του France24 αποτυπώνει το κλίμα φόβου που υπάρχει για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Στο ρεπορτάζ που έχει τίτλο «Οι Έλληνες δημοσιογράφοι καταγγέλλουν την υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου», φιλοξενούνται δηλώσεις δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών καθώς επίσης, σημειώνεται η υποχώρηση της Ελλάδας κατά πέντε θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2021, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και η επίθεση του Πρωθυπουργού στην δημοσιογράφο Ingeborg Beugel.

«Η επιδείνωση τον περασμένο χρόνο ήταν ανησυχητική» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής στον τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ. Ο Γ. Πλειός ανέφερε ότι μια σειρά από παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν δημοσιογράφους που κρατούνται ή εκφοβίζονται και αστυνομικούς που χτυπούν φωτογράφους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Το εκτενές ρεπορτάζ περιλαμβάνει τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης για την «παραπληροφόρηση» και τις σκληρές ποινές, με αναφορές στην ΕΣΗΕΑ η οποία έκανε λόγο ένα πολύ ασαφές πλαίσιο που κινδυνεύει να περιορίσει την ελευθερία του λόγου.

Η περιγραφή σχετικά με το το νοσηρό για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ ελληνικό περιβάλλον, συμπληρώνεται με αναφορές σε παραιτήσεις δημοσιογράφων κι επιστολές που δέχονται κατά καιρούς από κυβερνητικά στελέχη,

Παράλληλα, η καθηγήτρια Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών Λαμπρινή Παπαδοπούλου δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία διαπλοκής μεταξύ των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. «Οι προβληματικές σχέσεις μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της εξουσίας δεν είναι κάτι καινούργιο». «Υπάρχει ελάχιστος χώρος για κριτική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα» σημείωσε η καθηγήτρια.

Exit mobile version