Σαν σήμερα ο Γερμανός διοικητής Στρόοπ, κηρύσσει εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα ο Γερμανός διοικητής Στρόοπ, κηρύσσει εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας

SHARE THIS

«Για κάθε ένα φόνο Γερμανού στην Ελλάδα, θα εκτελούνται από 50 έως και 100 Έλληνες, ανάλογα με το βαθμό του Γερμανού, ως αντίποινα»

Σαν σήμερα 7 Σεπτεμβρίου 1943 ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Στρόοπ, κηρύσσει με διαταγή του -και επίσημα πια- το διωγμό των Εβραίων στην Ελλάδα, που είχε συνέπεια από το σύνολο 77.000 Εβραίων στην Ελλάδα να πιαστούν οι 68.000 και να θανατωθούν 66.000.

«Για κάθε ένα φόνο Γερμανού στην Ελλάδα, θα εκτελούνται από 50 έως και 100 Έλληνες, ανάλογα με το βαθμό του Γερμανού, ως αντίποινα». Η διαταγή ανήκε στον Γερμανό αρχηγό των SS της Ελλάδας από τον Οκτώβριο του 1943, Βάλτερ Σιμάνα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του χιλιάδες αντιστασιακοί και αθώοι πολίτες εκτελέστηκαν.

Προκάτοχος του Σιμάνα ήταν ο Γιούργκεν Στρόοπ. Υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος των SS και ως επικεφαλής του τμήματος στη Βαρσοβία, ηγήθηκε της ισοπέδωσης του Γκέτο της Βαρσοβίας και της εξόντωσης δεκάδων χιλιάδων Εβραίων.

Έμεινε στην ιστορία για την 75σέλιδη «Αναφορά Στρόοπ», η οποία περιέγραφε εκτενώς τη θηριωδία των ναζιστικών στρατευμάτων και θεωρείται ένα από τα πλέον επονείδιστα έγγραφα όλων των εποχών. Η θητεία του στην κατεχόμενη Αθήνα, αν και διήρκεσε μόλις δύο μήνες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της Γκεστάμπο και στην οργάνωση των βασανιστηρίων.

Με πληροφορίες από την Μηχανή του Χρόνου

Exit mobile version