Σάρον Γκέρστελ για τα αρχαία της Βενιζέλου: «Η καρδιά μου ραγίζει για αυτό που θα συμβεί»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάρον Γκέρστελ για τα αρχαία της Βενιζέλου: «Η καρδιά μου ραγίζει για αυτό που θα συμβεί»

SHARE THIS

Η καθηγήτρια, που πολιτογραφήθηκε ελληνίδα πριν περίπου δέκα μέρες λαμβάνοντας την ελληνική ιθαγένεια, με μια δημοσίευση μιλάει για την αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Η καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), Σάρον Γκέρστελ (Sharon Gerstel) εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση του ΣτΕ να αποσπαστούν και μεταφερθούν τα αρχαία από τον σταθμό Βενιζέλου του υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η καθηγήτρια, που πολιτογραφήθηκε ελληνίδα πριν περίπου δέκα μέρες λαμβάνοντας την ελληνική ιθαγένεια, με μια δημοσίευση μιλάει για την αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης,  η οποία ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 13-12, παρά τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας και των Ελλήνων αρχαιολόγων:

«Σήμερα, την παραμονή μίας από τις πιο ιερές μέρες της Ορθοδοξίας, καθώς η προσοχή μας στρέφεται σε ιερότατα ζητήματα, λάβαμε τη δικαστική απόφαση σχετικά με την απόσπαση των μνημείων στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Η δικαστικής απόφαση ελήφθη με 13-12 ψήφους υπέρ της μετακίνησης της οδού και των πλευρικών καταστημάτων που αποτελούσαν την κεντρική αρτηρία της ύστερης αρχαιότητας και της βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Αυτή η οδός πλαισιωνόταν από διάσημες εκκλησίες οι οποίες, κατά τη βυζαντινή περίοδο, τέτοιες μέρες θα κατακλύζονταν από κατοίκους που θα συγκεντρώνονταν να προσευχηθούν. 13-12. Με μόλις μία ψήφο, η αρτηρία θα αποσπαστεί από το σώμα αυτής της πόλης. Η καρδιά μου ραγίζει για αυτό που θα συμβεί και για τις ευκαιρίες που χάνονται για την πόλη που αγαπώ – ευκαιρίες να προβάλει το παρελθόν της, να δημιουργήσει το μέλλον της και να διεκδικήσει τον πολιτιστικό και ιστορικό της ρόλο ως πολιτιστικό σταυροδρόμι. Δεν γνωρίζω ποια βήματα θα γίνουν για να αντιστρέψουν μια απόφαση η οποία έχει πολιτικοποιηθεί τόσο που τα κόμματα έχουν παραταχθεί σε αντίθετα στρατόπεδα χωρίς κοινή διέξοδο προς το επόμενο βήμα. Η απομάκρυνση των μνημείων αποτελεί καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης – και της παγκόσμιας. Αυτή η πράξη καταστροφής αντηχεί πολύ ευρύτερα από τα όρια του ελληνικού κράτους. Είναι μια πράξη που μας αφορά όλους. Είναι μια πράξη που μιλά για έλλειψη δέσμευσης και έλλειψη φαντασίας. Η Θεσσαλονίκη –και ο κόσμος– αξίζει περισσότερα».

Exit mobile version