Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – 10.000 «εκτός μάχης» – Αλαλούμ στα νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – 10.000 «εκτός μάχης» – Αλαλούμ στα νοσοκομεία

SHARE THIS

Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν ότι αφαιρούνται από το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ περίπου 10.000 εργαζόμενοι, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει νέο πανδημικό κύμα.

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο που οδηγεί σε αναστολή εργασίας τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στη δημόσια Υγεία και τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία να είναι πρωτοφανή.

Την πρώτη μέρα του Θ. Πλεύρη ως υπουργού Υγείας, υπολογίζεται ότι αφαιρούνται από το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ περίπου 10.000 εργαζόμενοι (εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ), ενώ η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται ότι φέρνει ένα νέο πανδημικό κύμα. Πολλοί γιατροί καταγγέλλουν ότι μέσω των ελλείψεων που μεθοδεύτηκαν από την κυβέρνηση επιδιώκεται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

«Πολύ δύσκολη ημέρα η σημερινή στα νοσοκομεία»

Όσον αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, ήδη χαρακτηρίζεται δραματική. «Είναι πολύ δύσκολη ημέρα η σημερινή και η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη στα νοσοκομεία καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους εργαζόμενους και την ίδια ώρα υπάρχουν ασθενείς που θέλουν να εξυπηρετηθούν, να γίνουν καλά, να πάρουν τα εξιτήρια τους», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Η ίδια επικαλούμενη στοιχεία που έχει η ΠΟΕΔΗΝ (που δεν είναι τα τελικά) ανέφερε ότι το ποσοστό των γιατρών που είναι εμβολιασμένοι πανελλαδικά αγγίζει το 95% και των νοσηλευτών και των υπόλοιπων εργαζομένων περίπου το 90%.

Αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι είναι οι υγειονομικοί που «αφαιρούνται» από το σύστημα καθώς και το πώς κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα επιδιώξει να καλύψει τα κενά, αναμένονται τις επόμενες ώρες, όπως προανήγγειλε χτες ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Καταγγελία

Σε καταγγελία για το ζήτημα της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» προχώρησε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Πέτρος Κετικίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σήμερα έπιασαν κανονικά δουλειά, μπήκαν στα τμήματά τους, ενώ, όπως ανάφερε, κάποιους τους πήραν και τηλέφωνο από εχθές οι προϊστάμενοι των τμημάτων να προσέλθουν στην εργασία τους καθώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα.
Όπως δήλωσε ο κ. Κετικίδης, στο «Γεννηματά» δεν έχουν εμβολιαστεί περίπου 60-70 εργαζόμενοι.

Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους – Καλεί σε κινητοποιήσεις η ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προγραμματίζει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ όπως προειδοποίησε ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Σημείωσε εξάλλου ότι υπάρχει αυξημένη ροή εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες, με 2.000 υγειονομικούς να έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, κάτι που πρέπει να οδηγήσει σε άτυπη παράταση για την εφαρμογή του μέτρου την νέα ηγεσία του Υγείας.

Exit mobile version