ΣΦΕΑ: Ζητά την απόσυρση χουντικού εκθέματος από το Πολεμικό Μουσείο
WARMUSEUMS.GR
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΦΕΑ: Ζητά την απόσυρση χουντικού εκθέματος από το Πολεμικό Μουσείο

SHARE THIS

Πρόκειται για τη στολή  του Αντώνιου Σκαρμαλιωράκη, χουντικού και εμπνευστή της σκευωρίας που οδήγησε στη «Δίκη των Αεροπόρων» το 1952.

Ο ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εκτοπισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974) με δελτίο Τύπου ζητά την απομάκρυνση της «θερινής στολής του 968 του Ταξιάρχου ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας Αντώνιου Σκαρμαλιωράκη, έμπιστου του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου και εμπνευστή της σκευωρίας που οδήγησε στη “Δίκη των Αεροπόρων” το 1952», η οποία εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών από τη Μεγάλη Τετάρτη.

Την επιλογή αυτή του Πολεμικού Μουσείου ο ΣΦΕΑ τη χαρακτηρίζει «πρόκληση προς το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών, γιατί παραπέμπει σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της νεότερης Ιστορίας μας».

Παράλληλα ο ΣΦΕΑ ζητά την κατάργηση του χουντικού διατάγματος που διέπει τη λειτουργία των Πολεμικών Μουσείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και την ανακήρυξη «33 τ.μ. απέριττος Χώρος Μνήμης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε χώρο Ιστορικής Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης».

 

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου:

«Τη νέα πνοή και το όραμα που διακατέχουν τις δράσεις του Πολεμικού Μουσείου», εξήρε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, εκφράζοντας μάλιστα «τη βεβαιότητα ότι το προσωπικό θα εκπληρώσει τον στόχο του, ο οποίος είναι να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία».

Φανταζόμαστε να μην αναφερόταν στο γεγονός ότι από τη Μ. Τετάρτη, παραμονές μάλιστα της 56ης επετείου της αποφράδας 21ης Απριλίου 1967, και για δύο μήνες, θα εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, μεταξύ άλλων στολών ιδιωτικής συλλογής, η θερινή στολή του 1968 του Ταξιάρχου ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας Αντώνιου Σκαρμαλιωράκη, έμπιστου του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου και εμπνευστή της σκευωρίας που οδήγησε στη «Δίκη των Αεροπόρων» το 1952.

Ως μέλος του Ι.Δ.Ε.Α. (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών) ο Αντώνιος Σκαρμαλιωράκης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, και γι’ αυτό συνελήφθη και προφυλακίστηκε ως «πρωταίτιος».

Να θυμίσουμε ότι τα Πολεμικά Μουσεία, που εποπτεύονται από το ΓΕΕΘΑ –βάσει του νόμου 2292/95– και το Διοικητικό τους Συμβούλιο διορίζεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εξακολουθούν να λειτουργούν, 51 χρόνια μετά την “αποκατάσταση της δημοκρατίας”, σύμφωνα με το χουντικό διάταγμα 132/1969 (!), ως χώροι “προβολής των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον”.

Με την επίκληση αυτού του χουντικού κατάλοιπου, το ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών δεν έχει ανανεώσει, ως όφειλε, το χρησιδάνειο της «μόνιμης και διαρκούς έκθεσης – Διότι δεν συνεμορφώθην», που λειτουργεί από το Μάιο του 2017 στο “Χώρο μνήμης για την αντιδικτατορική αντίσταση” στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης –υπάγεται, διοικητικά, στο αντίστοιχο της Αθήνας–, στο οποίο στεγαζόταν το ανακριτικό κολαστήριο της χουντικής ΚΥΠ.

Ήδη το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974 με την από 16-4-2022 ανοιχτή επιστολή του προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων, ζήτησε να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση του παραπάνω χουντικού διατάγματος και να ανακηρυχθεί ο εκ 33 τ.μ. απέριττος Χώρος Μνήμης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε χώρο Ιστορικής Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης. Όπως συνέβη και στην ανάλογη περίπτωση του πρώην ανακριτικού κολαστήριου του ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου εδρεύει ο Σύνδεσμός μας, με την παραχώρηση της κυριότητας των σωζόμενων κτηρίων από το Υπουργείο Οικονομικών στην Περιφέρεια Αττικής στις 6/6/2017.

Καλούμε το ΥΕΘΑ να απομακρύνει αμέσως την παραπάνω στολή-πρόκληση προς το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών, γιατί παραπέμπει σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της νεότερης Ιστορίας μας».

Exit mobile version